Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Δάφνη Νικήτα
Συγγραφέας (Author)

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδα­σε Ιστορία της Τέχνης στο University of Kent (BA Ηo­nors) και στο Goldsmiths’ College, University of Lon­don (MA). Διευθύνει το Diatopos Art Centre. Συνεργά­στηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παρα­γωγός πολιτιστικών προγραμμάτων. Έχει γράψει με­λέτες και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλ­λιτεχνών και έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 2009 προσκλήθηκε και συμμετείχε στη δράση «Making words», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βε­νετίας, με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evge­ny Bunimovich. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην Μπιε­νάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Σε ποίησή της βασίστηκαν τρεις ζωντανές περφόρμανς, που παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Αθή­να, Σεπτέμβριος 2012), στο Diatopos Art Centre (Λευ­κωσία, Φεβρουάριος 2017) και στη Λεβέντειο Πινακο­θήκη (Λευκωσία, Ιανουάριος 2020). Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα (Εκδόσεις Εν Tύποις, Λευκωσία 1999), Το βροχερό βα­γόνι (Eκδόσεις Το Ροδακιό, Αθήνα 2007), Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα (Eκδόσεις [.poema..], Αθήνα 2009), Μαύρα σκυλιά (Eκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2015), Το δέντρο που ανατέλλει (Eκδόσεις Κα­στανιώτη, Αθήνα 2018), Το μπλε δείπνο (Εκδόσεις Κα­στανιώτη, Αθήνα 2020), Το γυμνό παγώνι (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2022), Στιλέτα (Εκδόσεις Καστα­νιώτη, Αθήνα 2024). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.

Το 2022 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτι­σμού για τη συνεισφορά της στην προώθηση και καλ­λιέργεια του ελληνικού πολιτισμού.



(Πηγή: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2026)
Συνεργάστηκε με...
2009, Γιάννης  Γκούμας (), Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα, , Νικήτα, Δάφνη, poema Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα
Γιάννης Γκούμας
Μεταφραστής
2011,   Συλλογικό έργο (), Ανθολογία σύγχρονης κυπριακής ποίησης, Η Κύπρος μετά το ΄90, Συλλογικό έργο, Μανδραγόρας Ανθολογία σύγχρονης κυπριακής ποίησης
Συλλογικό έργο
Συγγραφέας
Λοϊζίδης, Βάκης
Επιμελητής
Αβρααμίδου, Χριστιάνα
Συγγραφέας
Αρμεύτη, Μαρίνα
Συγγραφέας
Ανδρέας Α. Γεωργαλλίδης
Συγγραφέας
Αντώνης Γεωργίου
Συγγραφέας
Χριστίνα Γεωργίου
Συγγραφέας
Γρηγορίου, Ζέλεια
Συγγραφέας
Θεριστή, Μαρία
Συγγραφέας
Θωμά, Μαρία, 1980-
Συγγραφέας
Καλλίνος, Χριστόδουλος
Συγγραφέας
Γιώργος Καλοζώης
Συγγραφέας
Ελένη Κεφάλα
Συγγραφέας
Πάμπος Κουζάλης
Συγγραφέας
Λοϊζίδης, Βάκης
Συγγραφέας
Νικολαΐδης, Παναγιώτης, φιλόλογος/ποιητής
Συγγραφέας
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα