Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Ιωάννα Πέτσα
Συγγραφέας (Author)

Η Ιωάννα Πέτσα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο, κουβαλώντας από νωρίς μέσα της τη δύναμη της καταγωγής και της μνήμης. Κόρη του λαϊκού ποιητή και χαλκουργού Βαγγέλη Πέτσα από τη Σκουληκαριά Άρτας και της χαρισματικής Στυλιανής Βουτετάκη από τα Χανιά Κρήτης, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου ο λόγος, η ευαισθησία και η δημιουργία ήταν τρόπος ύπαρξης. Μητέρα τριών παιδιών, θεωρεί τη μητρότητα τον μεγαλύτερο θησαυρό και την πιο βαθιά πηγή έμπνευσης.

Σπούδασε Εθνολογία στη Σορβόννη και Υποκριτική στο École Supérieure d\'Art Dramatique στο Παρίσι. Μιλά αγγλικά και γαλλικά και από νεαρή ηλικία ασχολείται συστηματικά με την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, τη συγγραφή και το θέατρο. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της διαδρομή, υπηρετεί με αφοσίωση το λειτούργημα της νοσηλευτικής, φροντίζοντας ασθενείς και ηλικιωμένους – μια εμπειρία που διαποτίζει βαθιά το έργο και τη ματιά της πάνω στον άνθρωπο.

Ως ηθοποιός έχει μακρόχρονη παρουσία στο θέατρο, συμμετέχοντας σε σημαντικές παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με τις θεατρικές ομάδες «Μελάμπους» και «Διάθλαση», καθώς και με καταξιωμένους σκηνοθέτες, παίζοντας σε θέατρα της Αθήνας και μεγάλα ανοιχτά θέατρα της χώρας. Παράλληλα, παρουσιάζει μονόλογους δικής της γραφής, όπου η ποίηση συναντά τη σκηνική αλήθεια.

Στο συγγραφικό της έργο ανήκουν η ποιητική συλλογή «Ανθρώπων Δρώμενα από το Α στο Ω» (2023) και το audiobook «Ο Πέλεκυς». Ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO, σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ συμμετείχε στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2025 με διηγήματα, παραμύθια και θεατρικό λόγο.

Η πολιτιστική και κοινωνική της δράση είναι εξίσου ενεργή: ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΡΙΖΩΝ HORIZON, έχει οργανώσει και παρουσιάσει πλήθος εκδηλώσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, θεατρικών και μουσικών βραδιών. Παράλληλα, έχει διατελέσει πρόεδρος συλλόγων γονέων και επαγγελματικών φορέων, συνδυάζοντας τον πολιτισμό με την κοινωνική προσφορά. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και γράφει ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί.

Για την Ιωάννα Πέτσα, η τέχνη δεν είναι απλώς έκφραση· είναι τρόπος ζωής, ένας δρόμος μνήμης, αγάπης και βαθιάς επικοινωνίας με τον άνθρωπο.



(Πηγή: Εκδόσεις Αττικός, 2026)
Συνεργάστηκε με...
2023, Ηλίας  Μπουντούρης (), Ο πέλεκυς, , Πέτσα, Ιωάννα, Little Island Publications Ο πέλεκυς
Ηλίας Μπουντούρης
Αφηγητής
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα