Στην ελληνική βιβλιογραφία ως τώρα τα διάφορα ζητήματα της γλωσσικής εκπαίδευσης προσεγγίζονταν κατά κανόνα αυτοτελώς, δηλαδή χωρίς να εντάσσονται -συστηματικά τουλάχιστο- στα ευρύτερα πολιτικοκοινωνικά πλαίσια του γλωσσικού σχεδιασμού. Το τελευταίο επιχειρείται με το βιβλίο "Γλωσσική πολιτική και γλωσσική παιδεία".
- Θέματα της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας-διδακτικής, όπως ο γραμματισμός, τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία του δημοτικού, εξετάζονται στο πρώτο μέρος του βιβλίου άμεσα ή έμμεσα, σε συσχετισμό με τις εθνικές και με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και σε συνάρτηση με τις δυναμικές της οικουμενικής κοινωνίας.
- Ο γλωσσικός σχεδιασμός, ως γλωσσική πολιτική και ως επιστημονικός κλάδος, εξετάζεται ειδικά στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, όπου γίνονται αντικείμενο πραγμάτευσης και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως: - οι πολιτικές αποφάσεις επί γλωσσικών θεμάτων - οι προοπτικές της ελληνικής γλώσσας - οι σχέσεις της ελληνικής γλώσσας με τις γλώσσες της μείζονος περιοχής - η πολιτική διδασκαλίας της στους ξένους - η πολιτική διδασκαλίας των ξένων γλωσσών - η διαπολιτισμική εκπαίδευση κ.ά.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.