Τα 24 κείμενα που απαρτίζουν τον παρόντα τόμο καλύπτουν χρονικό διάστημα εξήντα και πλέον ετών. Παρουσιάζονται εδώ κατά τη χρονολογική σειρά δημοσίευσής τους και διαγράφουν την αναμέτρηση της κριτικής με το ποιητικό και δοκιμιακό έργο του Σεφέρη. Ταυτόχρονα, καθιστούν ευκρινή την πορεία που ακολούθησε η κριτική για να εντοπίσει και να διερευνήσει κεντρικά θέματα του σεφερικού έργου, ενός έργου με βαθιές ρίζες στην ελληνική και την ευρωπαϊκή γραμματεία. Τα κείμενα που έχουν ανθολογηθεί, μαζί με την πλούσια επιλογή βιβλιογραφίας στο τέλος του τόμου, καθιστούν την "Εισαγωγή στην ποίηση του Σεφέρη" έναν αξιόπιστο οδηγό για το σύνολο της σεφερικής δημιουργίας.
Περιέχονται τα κείμενα: - Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εργοβιογραφική εισαγωγή - Κωστής Παλαμάς, επιστολή στον Σεφέρη για τη "Στροφή" - Αντρέας Καραντώνης, "Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης" (απόσπασμα) - Δ. Νικολαρεΐζης, "Η παρουσία του Ομήρου στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη" - Philip Sherrard, "Η ποίηση του T.S. Eliot και Γ. Σεφέρη: μια αντίθεση" - Τίμος Μαλάνος, "Καβάφης-Έλιοτ (Είναι πράγματι παράλληλοι;)" - Αλέξανδρος Αργυρίου, "Διάγραμμα εισαγωγής στην ποίηση του Γ. Σεφέρη" - Ζήσιμος Λορεντζάτος, "Το χαμένο κέντρο" (απόσπασμα) - Τάκης Σινόπουλος, "Στροφή 1931-1961". Συλλογισμοί πάνω στην ποιητική αρετή - Λίνος Πολίτης, "Ο δεκαπεντασύλλαβος του "Ερωτικού Λόγου"" - Νόρα Αναγνωστάκη, "Ο Σεφέρης της μνήμης και της λησμονιάς στο "Ημερολόγιο καταστρώματος Α΄" - Κ. Θ. Δημαράς, "Μια προβολή στα περασμένα" - Σπύρος Πλασκοβίτης, "Ο "δίκαιος λόγος" στην ποίηση του Σεφέρη: μια εκδοχή" - Άλκης Αγγέλου, "Η φόρτιση της λέξης στην ποίηση του Σεφέρη: δοκιμή μεθόδου" - Λ. Ζενάκος, "Ο Μονταίνιος στην Κορυτσά: η "μάθηση" και "ευαισθησία" στον Σεφέρη" - Ξ. Α. Κοκόλης, "Το έργο του Σεφέρη και η αριστερή κριτική.1931-\'50: επιλογή κειμένων και ένας πρώτος σχολιασμός" - Νάσος Βαγενάς, "Η γενεαλογία της "Κίχλης"" (απόσπασμα) - Γ. Π. Σαββίδης, "Σάτιρα και πολιτική στη νεώτερη Ελλάδα: Γιώργος Σεφέρης" - Mario Vitti, ""Επιφάνεια" και "νεκυιομαντεία": βαθύτερες λειτουργίες της μυθολογίας στην ποίηση του Σεφέρη" - Δ. Ν. Μαρωνίτης, "Η συνομιλία των ποιητών" - Μιχάλης Πιερής, "Συμβολή στο θέμα της κυπριακής εμπειρίας του Γιώργου Σεφέρη" - Edmund Keeley, "Ο Σεφέρης και η "μυθική μέθοδος"" - Γιάννης Κιουρτσάκης, "Γιώργος Σεφέρης: το όραμα του Ελληνισμού στη ζωή και στο έργο του" - Peter Mackridge, "O ηδονικός Σεφέρης"
Επιλογή βιβλιογραφίας για τον Γιώργο Σεφέρη Συνοπτική εργογραφία του Γιώργου Σεφέρη Πρώτες δημοσιεύσεις Ευρετήριο ονομάτων
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.