Για να κατανοήσουμε τα ζητήματα που τίθενται σχετικά με την ανάγνωση στις μέρες μας, κάποια από τα οποία θίγονται στα κείμενα που ακολουθούν, είναι χρήσιμο να επιχειρήσουμε μια σύντομη αναδρομή στην κοινωνική ιστορία της ανάγνωσης στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Στόχος αυτής της αναφοράς δεν είναι η διεξοδική ανάλυση των εκδοχών της πρακτικής, αλλά μια περιδιάβαση στις πιθανές οδούς που μπορεί να ακολουθήσει η ανάγνωση και να επηρεάσει τον τρόπο ζωής και σκέψης των κοινωνιών. Θα περιοριστώ στην παρουσίαση του κοινωνικού ρόλου της ανάγνωσης στη Δυτική Ευρώπη, μια και σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, η έμφαση στην ανάγνωση συνοδεύει τη διαμόρφωση της αστικής κουλτούρας, η οποία, χωρίς να είναι ενιαία, απαράλλαχτη ή ολοπαγής, συνεχίζει να ορίζει την κοινωνικότητα μεγάλου μέρους των σύγχρονων αναγνωστών. Όταν μιλάμε για την ανάγνωση, αναφερόμαστε αναπόφευκτα στις χρήσεις του γραπτού λόγου και στο ρόλο τους στη διαμόρφωση της καθημερινότητας.
(απόσπασμα από την εισαγωγή της Μαίρης Λεοντσίνη)
Περιέχονται τα κείμενα: - Jacques Leenhardt, "Εισαγωγή στην κοινωνιολογία της ανάγνωσης" - Martine Burgos - Jacques Leenhardt, "Η ανάγνωση, ευρωπαϊκός λόγος και πάθος" - Francois de Singly, "Το βιβλίο και η κατασκευή της ταυτότητας. Οι δύο διαστάσεις του σύγχρονου ατομικισμού και η διπλή όψη της ανάγνωσης." - Jean - Claude Passeron, "Ο πολιτιστικός πολυμορφισμός της ανάγνωσης. Σχετικά με τον αναλφαβητισμό." - Christophe Evans, "Το κύκλωμα "ιδιωτικός δανεισμός": μια ολική παροχή" - Michele Petit, "Σημειώσεις για το κείμενο ως αναγνώστη" - Wolfgang Iser, "Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κείμενο και τον αναγνώστη" - Jonathan Culler, "Προλεγόμενα σε μια θεωρία της ανάγνωσης" - Kathleen McCormick - Gary F. Waller, "Η αλληλεπιδραστική φύση της αναγνωστικής κατάστασης" - Elizabeth A. Flynn, "Κοινωνικό φύλο και ανάγνωση" - Pierre Bayard, "Άμλετ ή Άμλετ: η σύγκρουση των ερμηνειών" - Norman N. Holland, "Η ανθρώπινη ταυτότητα"
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.