Η Τεχνητή Νοημοσύνη, που με την αλματώδη ανάπτυξή της έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, μας είναι οικεία από πολύ παλιά μέσα από λογοτεχνικά βιβλία και ταινίες με ρομπότ, σκεπτόμενους υπολογιστές, εξωγήινους και υβρίδια ανθρώπου-μηχανής.
Η ανθολογία αυτή (συνέχεια κατά κάποιον τρόπο των Ιστοριών μαθηματικής φαντασίας – Αλεξάνδρεια, 2018) παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από διηγήματα επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκαν για την ΤΝ από το 1899 ώς τις μέρες μας: 17 ιστορίες από κλασικούς, πασίγνωστους αλλά και ανερχόμενους συγγραφείς, καθεμιά με το δικό της όραμα και πρίσμα σε ό,τι αφορά τις πρακτικές, ηθικές και φιλοσοφικές συνέπειες της διείσδυσης της ΤΝ στη ζωή μας. Δίνεται έτσι, πέρα από τις ευφάνταστες και απολαυστικές αφηγήσεις, μια εικόνα τού πώς πραγματεύτηκε, σε βάθος χρόνου, η λογοτεχνία αυτό το θέμα και πώς διαμορφώθηκαν οι αντιλήψεις των συγγραφέων παράλληλα με τις εξελίξεις της επιστήμης.
Εφιάλτες και ουτοπίες ως ατζέντα για ένα άγνωστο αύριο; Το βιβλίο ανοίγει με ένα πεσιμιστικό διήγημα και κλείνει με ένα αισιόδοξο. Αντικατοπτρίζει έτσι την αμφιλεγόμενη παρουσία της ΤΝ στον σύγχρονο πολιτισμό, καθώς αυτός ακολουθεί με δοξαστική αλλά και αυτοκριτική διάθεση την εκθετική πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, δοκιμάζοντας τις ανοχές του απέναντι στο Άλλο.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.