Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-05-2024 12:53
Υπέρ Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά
Κωνσταντίνος Μουσούλης-Το προφίλ της Αν Μαρί-Εκδόσεις Καστανιώτη
Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολούνταν με την τέχνη της μυθοπλασίας, φτιάχνοντας δικά του βιβλία κόμικ. Σπούδασε σενάριο, σκηνοθεσία και μοντάζ σε κινηματογραφικές σχολές σε Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σεναριογράφος, καθώς και σκηνοθέτης με πολυετή πείρα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα. Έχει στο ενεργητικό του δεκαοκτώ ταινίες μικρού μήκους διαφόρων ειδών (δράμα, κωμωδία, θρίλερ, δράσης, βουβές, φιλμ νουάρ και animation) με βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Είχε ιδρύσει την Homeric Pictures, εταιρεία παραγωγής με έδρα το Λος Άντζελες, μέσω της οποίας είχε γράψει και σκηνοθετήσει πάνω από εβδομήντα αυτόνομες σκηνές μυθοπλασίας για το διαδίκτυο με σκοπό την ανάδειξη ανερχόμενων ηθοποιών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει υποκριτική στην κάμερα σε δραματικές σχολές και σεμινάρια που διοργανώνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Κύπρο. Επίσης, έχει συνεργαστεί με κινηματογραφικά στούντιο στη Νέα Υόρκη ως επιμελητής σεναρίων, ενώ παράλληλα επιμελείται σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το Προφίλ της Αν-Μαρί είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη γρήγορη εξάπλωση του εθισμού στα κοινωνικά δίκτυα και από τα χρόνια παραμονής του στο Λος Άντζελες
«Καλώς ήλθες στη δική μου λίμνη Αν-Μαρί»
Είναι το πρώτο του βιβλίο του Κωνσταντίνου Μουσούλη που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, που σε αφήνει έκπληκτο. Το εξώφυλλο που σχεδίασαν οι εκδόσεις με ένα γυναικείο πρόσωπο, μοιρασμένο στα δυο, το πραγματικό και το εικονικό, αλλά και ο τίτλος, οδηγεί τον αναγνώστη στον διαδικτυακό κόσμο. Έναν ψεύτικο κόσμο που μας έχει καταπιεί, άσχετα αν δεν το πιστεύουμε. Το κινητό τηλέφωνο στους περισσότερους από εμάς έχει γίνει προέκταση του χεριού μας κι αν το χάνουμε παθαίνουμε κρίσεις πανικού, όπως πολύ παραστατικά αναφέρει στο βιβλίο τους, φωνάζοντας σε όλους μας πως η εξάρτηση μας είναι πλέον ολική.
Δεν ξέρω αν ήθελε να μας ταρακουνήσει ο συγγραφέας, αλλά διαβάζοντας το, αυτό το αίσθημα ένιωσα. Του τρόμου. Πού πάμε; Σε ποιο κόσμο θέλουμε να ανήκουμε; Τον εικονικό ή τον πραγματικό; Ποιο προφίλ θέλουμε για τον εαυτό μας, τον αψεγάδιαστο, με φίλτρα ή με ρυτίδες, ουλές και εκζέματα όπως η ηρωίδα του βιβλίου; Με μικρές προτάσεις διαλόγους και δυνατές περιγραφές που πολλές φορές τρομάζουν, μας φέρνει αντιμέτωπους με την αλήθεια, όσο κι αν δεν θέλουμε να την παραδεχτούμε. Η μοναξιά, οι ψεύτικοι φίλοι, ένας άλλος κόσμος που μας έχει ρουφήξει στη χοάνη της ανυπαρξίας, μας στερεί την αληθινή ζωή της επικοινωνίας. Ο συγγραφέας έχοντας ζήσει χρόνια στο Λος Άντζελες, τοποθετεί την ηρωίδα του σε τούτη τη πόλη της βιομηχανίας του θεάματος. Η Αν-Μαρί είναι ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας, που ονειρεύεται να δραπετεύσει από τη βαρετή καθημερινότητά της και να γίνει διάσημη με τη βοήθεια του διαδικτύου. Έτσι, δημιουργεί ένα προφίλ στο WatchMe, την πλατφόρμα που κυριαρχεί στα κοινωνικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Θα δει το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα όταν τραβά την προσοχή του δημιουργού του WatchMe, ενός μυστηριώδους άντρα ονόματι Ντέιβιντ Γκράαμ. Δεν θα αργήσει όμως να συνειδητοποιήσει ότι όσο η ψηφιακή εικόνα της πλησιάζει την τελειότητα τόσο η πραγματική εικόνα της αλλοιώνεται, με έναν τρόπο που ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία. «Είτε το ξέρεις είτε όχι, ανήκεις σε μένα τώρα. Ακόμη και να στο πω ξεκάθαρα πως σου κάνω κακό, μ’ έχεις τόση ανάγκη που δεν μπορείς να ξεκόψεις. Έχεις παγιδευτεί στη λίμνη μου για πάντα. Μέχρι και την τελευταία σου πνοή». Ενδιάμεσα της ιστορίας, μας μιλά για τον Νάρκισσο και τον μύθο του, που μετά το θάνατο της επίσης πανέμορφης δίδυμης αδελφής του Ηχούς, με την οποία και ήταν ερωτευμένος, δεν έβρισκε παρηγοριά στη δυστυχία του, εκτός από το να βλέπει τον εαυτόν του στο νερό κάποιας πηγής στις Θεσπιές και να θυμάται την αδελφή του. Μέχρι που πέθανε στη θέση εκείνη από εξάντληση. Ας κάνουμε έναν παραλληλισμό με τον μύθο.
Ποιος είναι λόγος που μας αρέσει να βγαίνουμε selfie με φίλτρα ώστε να είμαστε πιο αρεστοί στους φίλους; Ιδιαίτερα οι νεότεροι αναγνώστες. Ματαιοδοξία; Αν οι φίλοι μας δεν μας δέχονται όπως είμαστε, δηλαδή με τις ατέλειες μας, υπάρχει λόγος να παραμείνουν φίλοι; Στο μυθιστόρημα, δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, οι φιλίες, οι σχέσεις γονιών με τα παιδιά. Οι αναγνώστες, διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα των 245 σελίδων, ανακαλύπτουν στιγμές του εαυτού τους, συγκρούονται μαζί του, θέλουν να πετάξουν το κινητό και να μην το ανοίξουν ποτέ ξανά, μα δεν τα καταφέρουν. Οι ανατροπές είναι πολλές κι όσο κυλούν οι σελίδες, νιώθουμε πως είμαστε μέσα σε μια γιγάντια οθόνη που μας χειραγωγεί, μας ελέγχει. Σε μια εποχή προβάτων εγώ είμαι ο βοσκός και σου είμαι απαραίτητος. Πόση ανάγκη έχουμε να κοινοποιούμε ότι μας αρέσει, ότι σκεφτόμαστε, πού μένουμε και τι τρώμε; Γνωρίζω όλα σου τα ενδιαφέροντα, όλα σου τα μυστικά. Η κυβέρνηση με προστατεύει, οι υπηρεσίες των πληροφοριών με χρειάζονται. Σελίδα 211
Καλοτάξιδο να είναι και καλοδιάβαστο φέρνοντας στους αναγνώστες αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό. Ίσως, διαβάζοντας το, συνειδητοποιήσουμε πιο γρήγορα ότι αν δεν ελέγξουμε έγκαιρα τον εαυτό μας, θα μας καταπιεί αχόρταγα ο χρόνος.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι