Ο Τόμος αποτελείται από έξι μελετήματα. Στο πρώτο (στα Γαλλικά), ο Ιωάννης Ε. Τζαμτζής αναζητεί τους λόγους για τους οποίους ο Κολοκοτρώνης άντλησε στις απεικονίσεις που παράγει το δίκαιο τη διαβεβαίωσή του ότι ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας. Στο δεύτερο μελέτημα (Αγγλικά), η Χαρίκλεια Δημακοπούλου αναδεικνύει την επιρροή των ιδεών του Ιωάννη Καποδίστρια, παρά εκείνων του Διαφωτισμού, στο προσωρινό Σύνταγμα του 1822. Στο τρίτο μελέτημα (στην Αγγλική γλώσσα), ο Ακρίτας Καϊδατζής (Αγγλικά) ερευνά το παράδοξο της συνύπαρξης μιας συνταγματικής επιλογής συνάδουσας απόλυτα προς τον Μοντερνισμό και ενός αναντίστοιχου κοινωνικο-οικονομικού υποδοχέα, στην Ελλάδα του τότε. Η Βαρβάρα Μπουκουβάλα εξετάζει, στο τέταρτο μελέτημα (Αγγλικά), την αποτύπωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη στα συνταγματικά κείμενα, μεταξύ 1822 και 1827. Ο Νικόλαος Δρακόπουλος αποτιμά τις προσπάθειες δημιουργίας ενός συστήματος διοικητικής δικαιοσύνης από τους Επαναστάτες, στο πέμπτο μελέτημα (Αγγλικά). Στο έκτο και τελευταίο μελέτημα (Γαλλικά), η Λυδία Παπαρρήγα-Αρτεμιάδη ψηλαφεί τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα της Επανάστασης, όπως αυτά αναδύονται σε υπόμνημα του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Γενατά προς τον Κυβερνήτη Καποδίστρια.
Το εκδοτικό αυτό εγχείρημα συντελέσθηκε χάρι στην αμέριστη στήριξη και την αιγίδα της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, καθώς και με την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.