Για μιαν αμεσότερη έμμεση.
Μελετάται το πολιτικό φαινόμενο με δημογραφικούς - στατιστικούς όρους. Ανάλυση των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας κατά τα βασικά δημογραφικά χαρακτηριστικά τους (φύλο, ηλικία, επάγγελμα, εκπαίδευση, οικογενειακή κατάσταση, αριθμός και φύλο παιδιών), σύγκριση με την αντίστοιχη ανάλυση εμάς των ψηφοφόρων που τους εκλέξαμε. Η περίπτωση των εκλογών 5-11-1989. 18 πίνακες, 27 γραφήματα.
Οι άντρες αποτελούσαν το 49,2% του Πληθυσμού, αλλά το 93,3% της Βουλής. Οι γυναίκες 50,8%, 6,7%, αντίστοιχα. Κάθε εκατομμύριο άντρες του Πληθυσμού αντιπροσωπεύονταν στη Βουλή από 55 άντρες, αλλά κάθε εκατομμύριο γυναίκες από 3 γυναίκες. Η Βουλή ΔΕΝ αποτελεί κατά φύλο αντιπροσωπεία του Πληθυσμού.
Οι Έλληνες μέχρι και 25 ετών αποτελούσαν το 35,5% του Πληθυσμού, οι 26-65 ετών 53% και οι άνω των 65 ετών 13,5%, αλλά αντιπροσωπεύονταν στη Βουλή από 0%, 91,3%, 8,7%, αντίστοιχα. Τρεισήμισι εκατομμύρια Έλληνες μέχρι 25 ετών δεν αντιπροσωπεύονταν ούτε από έναν βουλευτή, κάθε εκατομμύριο 26-65 ετών από 51, κάθε εκατομμύριο άνω των 65 από 19. Η Βουλή ΔΕΝ αποτελεί κατά ηλικία αντιπροσωπεία του Πληθυσμού.
Οι δικηγόροι αποτελούσαν το 0,57% του Πληθυσμού αλλά το 44% της Βουλής. Οι γιατροί 0,29%, 12%. Οι μηχανικοί 0,41%, 11%. Οι οικονομολόγοι 0,49, 8,3%. Αγρότες, εργάτες, νοικοκυρές, δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιπροσωπεύονταν σχεδόν καθόλου στη Βουλή. Η Βουλή ΔΕΝ αποτελεί κατά επάγγελμα αντιπροσωπεία του Πληθυσμού.
Το 68,5% του Πληθυσμού (5,6 εκατομμύρια άνθρωποι) ήταν μέχρι απόφοιτοι Δημοτικού, αλλά αντιπροσωπεύονταν στη Βουλή από 1 βουλευτή. Το 23,6% απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου και σπουδαστές ή φοιτητές, από κανέναν. Αλλά το 7,8% απόφοιτοι ανωτάτων σχολών από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών (99,6%). Η Βουλή ΔΕΝ αποτελεί κατά επίπεδο εκπαίδευσης αντιπροσωπεία του Πληθυσμού.
Συμπέρασμα: η Βουλή ΔΕΝ αποτελούσε αντιπροσωπεία του ελληνικού πληθυσμού ως προς καμιά από τις παραμέτρους που μελετήθηκαν. Η αναντιστοιχία μάλιστα ήταν τόσο κραυγαλέα που το κομματικό πλειοψηφικό ωχριά μπροστά της.
Διάγνωση: Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι, αλλά οι άντρες ελευθεροεπαγγελματίες δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί και οικονομολόγοι, ανωτάτης εκπαίδευσης (και ειδίκευσης), ηλικίας 26-65 ετών, είναι λίγο πιο ίσοι από τους άλλους.
Υπόθεση: Δεν αποτελούσε ούτε πριν τις εκλογές 5-11-1989; ούτε μετά; ούτε σήμερα; Πιθανότατα. Δεν συνέβη κάτι τόσο μεγάλο που να καταργήσει το κατά φύλο, ηλικία, επάγγελμα, επίπεδο εκπαίδευσης πλειοψηφικό. Ωστόσο μόνο η παραπέρα έρευνα μπορεί να τεκμηριώσει την υπόθεση.
Σχόλια: Αν ίσως μια καινούργια δεν γεννιέται επιστήμη και έχει ήδη γεννηθεί, η Πολιτική Δημογραφία, μήπως τουλάχιστον είναι καιρός η Κοινωνία να ζητήσει τα δίκαιά της από την Πολιτική, οι δε Συνταγματολόγοι ν’ ασχολούνται με το κατά πόσον το πολιτικό σύνταγμα συνάδει με το κοινωνικό;
Σημείωση: Πολιτική Δημογραφία, Δημογραφία της Πολιτικής, ανάλυση του πολιτικού φαινομένου με δημογραφικούς όρους. Όχι Δημογραφική Πολιτική, Πολιτική της Δημογραφίας, διαμόρφωση και εφαρμογή μέτρων για την επίτευξη επιθυμητών πληθυσμιακών (δημογραφικών) εξελίξεων.