Η έκδοση συνιστά μια σοβαρή διερεύνηση σημαντικών πτυχών της μικρασιατικής περιπέτειας, η οποία είχε ως θλιβερή απόληξη την καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού. Η συντριβή του 1922 μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Η Μικρά Ασία αποτέλεσε την καρδιά του Βυζαντινού Κράτους και το ξερίζωμα του ελληνισμού από τόπους όπου η μακραίωνη ελληνική παρουσία είναι εμφανής στα αρχαία και βυζαντινά μνημεία εκλαμβάνεται δικαίως ως ένα τρομακτικό γεγονός. Από την άλλη, η εγκατάσταση των προσφύγων και η ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε ένα τιτάνιο έργο. Οι Μικρασιάτες αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες, αλλά σταδιακά, παρά τις αντιξοότητες, πρόκοψαν και αναζωογόνησαν την Ελληνική Πατρίδα.
- Οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί στη Μικρά Ασία πριν από το 1922 Χάρης Μελετιάδης - Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος ΔΣ του Ε.Ι.Π. - Η οικονομική άνθηση και η εδραίωση της εθνικής συνείδησης στις Κυδωνιές: Η αξία της προφορικής μαρτυρίας Άννα Παναγιωταρέα / Δημοσιογράφος, καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Τζωρτζ Χόρτον: Η αλήθεια για την Καταστροφή της Σμύρνης Ισμήνη Λαμπ - Αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Georgetown - Η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης Ελένη Καρακάση - Διδάκτωρ Ιστορίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης. Ίδρυμα Μποδοσάκη - Οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 Εμμανουήλ Κούμας - Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Η Μικρασιατική Εκστρατεία και το ποντιακό ζήτημα, 1919-1922 Αντώνης Κλάψης - Επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Η Δίκη των «Έξι»: Ιστορικές ρίζες και πολιτικό αποτύπωμα ενός «δικαστικού φόνου» Αθανάσιος Διαμαντόπουλος - Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου - Η προκλητική παραβατικότητα της Τουρκίας κατά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης ως προς το ζήτημα των μειονοτήτων Προκόπιος Παυλόπουλος - Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακαδημαϊκός, επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Η Μικρασιατική Καταστροφή: Το προσφυγικό ζήτημα και η αποκατάσταση των προσφύγων Ανθούλα Φιλιππίδου - Διδάκτωρ Ιστορίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Προσφυγικά: Σελίδες από το φθαρμένο ημερολόγιο Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς - Πρέσβης επί τιμή, μέλος ΔΣ του Ε.Ι.Π. - 1922: Ανθρωποι και θεσμοί μέσα από τις αρχειακές πηγές των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά - Αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, διευθύντρια Αρχειακής Έρευνας, Προβολής, Επικοινωνίας, Συντήρησης και Διατήρησης Αρχείων Γ.Α.Κ. Αμαλία-Ειρήνη Γιαννακά - Προϊσταμένη του Τμήματος Επεξεργασίας Αρχείων, Ευρετηρίασης, Εθνικού Ευρετηρίου Αρχείων και Ειδικών Ιστορικών Αρχείων Γ.Α.Κ. - Πρόσωπα και θέματα του μικρασιατικού κύκλου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία Βασίλης Βασιλειάδης - Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ο εικαστικός λόγος για τη Μικρασιατική Καταστροφή Δημήτρης Παυλόπουλος - Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - 1922: Όταν η τραγωδία γίνεται εικαστική δημιουργία Λουίζα Καραπιδάκη - Ιστορικός Τέχνης, υπεύθυνη της μουσειακής συλλογής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος ΔΣ του Ε.Ι.Π.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.