Αυτές οι δώδεκα διαλέξεις του Rudolf Steiner (GA115) αποτελούν τη βάση για μια εντελώς νέα ψυχολογία, αποδεικνύοντας ότι η ίδια η ανθρωποσοφία αποτελεί μια νέα μορφή ψυχολογίας. Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων αποτελείται από τρία επιμέρους μαθήματα, καθένα από τα οποία εξετάζει ολόκληρο το ανθρώπινο ον από διαφορετική οπτική γωνία.
Στην «Ανθρωποσοφία» περιγράφει το ανθρώπινο ον από το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ θεοσοφίας και ανθρωπολογίας, εστιάζοντας στο ανθρώπινο σώμα και στις αισθήσεις, παρατηρώντας τις πνευματικές τους πτυχές και λειτουργίες στο ανθρώπινο ον και δεν τις βλέπει απλώς ως σωματικούς υποδοχείς των φυσικών ερεθισμάτων. Συζητά επίσης τις ανώτερες, πιο πνευματικές αισθήσεις που θα αναπτυχθούν στο μέλλον από την ανθρωπότητα.
Στην «Ψυχοσοφία» συζητά τις πρωταρχικές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, τις δραστηριότητες και την αλληλεπίδραση των διαφόρων δυνάμεων της ψυχής μας, τη δυναμική της αγάπης και του μίσους και τη διαδικασία της κρίσης ή της λήψης αποφάσεων.
Στην «Πνευματοσοφία» προσεγγίζει το ανθρώπινο πνεύμα από την οπτική γωνία της αλήθειας και του λάθους, της σημασίας και των αποτελεσμάτων της Φαντασίας, της Διαίσθησης και της Έμπνευσης. Εδώ, ο Steiner διερευνά τη σημασία του κάρμα για την ανθρώπινη ψυχή καθώς και την εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης.
Στον επόμενο κύκλο διαλέξεων (GA 143, GA178, GA205), που αργότερα δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο Ψυχανάλυση και Πνευματική Ψυχολογία, ο Steiner θέτει τα θεμέλια για μια πραγματικά πνευματική ψυχολογία. Οι δύο πρώτες διαλέξεις αποτελούν μια κριτική εξέταση των αρχών του Freud και του Jung. Οι τρεις τελευταίες διαλέξεις ξεκινούν με την περιγραφή της τριπλής δομής της ανθρώπινης συνείδησης (αντανακλαστική ή κατοπτρική συνείδηση, υπερσυνείδηση και υποσυνείδηση) και συνεχίζουν με την περιγραφή μιας ψυχολογίας που λαμβάνει υπόψη τόσο τις κρυφές δυνάμεις της ψυχής όσο και τις πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ ψυχολογικών και οργανικών, σωματικών διεργασιών.
Οι σειρές αυτών των διαλέξεων παρουσιάστηκαν εδώ και πάνω από έναν αιώνα, και θα μπορούσαμε να μπούμε στον πειρασμό να σκεφτούμε ότι, όσον αφορά την ψυχολογία, το περιεχόμενο αυτών των διαλέξεων είναι ξεπερασμένο. Είναι επίσης δελεαστικό να σκεφτούμε ότι, επειδή ο Steiner δε συνδέεται συνήθως με τους θεμελιωτές της σύγχρονης ψυχολογίας, οι προσπάθειές του πρέπει να θεωρηθούν, στην καλύτερη περίπτωση, μια ενδιαφέρουσα παρένθεση. Αντιθέτως, οι διαλέξεις αυτές αποτελούν μια πηγή για το πραγματικό ρεύμα της ψυχολογίας, καθώς ο ίδιος ο όρος σημαίνει «μελέτη της ψυχής».
Η μελέτη του βιβλίου αυτού θα ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τη βαθύτερη κατανόηση της ψυχολογίας, καθώς και όσους ενδιαφέρονται για την εσωτερική ανάπτυξη. Ανεξάρτητα αν ασχολούμαστε με την εκπαίδευση, την ιατρική, την τέχνη, το θέατρο, την οικονομία ή τις επιχειρήσεις, οι προοπτικές που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν το συχνά ελλείπον στοιχείο της ψυχής στη σύγχρονη ψυχολογία.
Η εμπεριστατωμένη εισαγωγή του Dr. Robert Sardello τοποθετεί τις διαλέξεις του Steiner στο πλαίσιο της σύγχρονης ζωής και ψυχολογίας και παρέχει πληροφορίες για το πώς να διαβάσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτό το κείμενο για εσωτερική ανάπτυξη και βαθύτερη κατανόηση της πνευματικής επιστήμης.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.