Το έργο δομείται σε τρεις σκηνές, όπου στην πρώτη με τον τίτλο «Σύνδεση με Ευρώπη» επιχειρείται η καταγραφή της περιρρέουσας ατμόσφαιρας του Νεοελληνικού Διαφωτισμού με τις ιδεολογικές αφετηρίες και τους εμπνευσμένους πρωταγωνιστές του, από τον Ρήγα Βελεστινλή με τον «Θούριο» και τη «Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος» έως τη Γαλλική Επανάσταση, που επηρεάσθηκε από την Αμερικανική του 1776 και μετέφερε το διαχρονικό της μήνυμα για «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» στις εσχατιές της πεπολιτισμένης κοινωνίας της εποχής.
Στον ίδιο πανοραμικό καμβά η συγγραφέας υφαίνει με μαεστρία και το ρόλο του Αδαμάντιου Κοραή, των Φιλελλήνων, του Λόρδου Βύρωνα και του Πέρσυ Σέλλεϋ, της Φιλικής Εταιρείας και των πρωτουργών της, που κατάφεραν κάτω από τα μάτια του οθωμανού δυνάστη να στήσουν τον μυστικό ιστό του μηχανισμού, που επρόκειτο να αναλάβει δράση στις αρχές του 1821 και να ανατρέψει τον Ανατολίτη εισβολέα, κάτι που επί 13 γενεές οι Έλληνες πάλευαν ακαταπαύστως.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.