Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-08-2023 21:21
«Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα- Πώς ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο»: γιατί και το καλοκαίρι θέλει την ιστορία του…
Ένα εξαιρετικό πόνημα του Jonathan Dimbleby για την εξέλιξη του Β’ παγκόσμιου πολέμου και την εισβολή της Γερμανίας στην Ε.Σ.Σ.Δ. κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Πρόκειται για μια πληρέστατη έρευνα και καταγραφή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη από το 1922 έως το 1944 που πλέον ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έφθανε στο τέλος του.
Όπως καταλαβαίνει κανείς και από τον τίτλο, η εισβολή του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση το 1941 (που είχε την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα) ήταν ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου. Επίσης τίποτα δε θα ήταν το ίδιο, αν είχε κερδίσει η Γερμανία…
Γεγονότα όπως η Συνθήκη του Ράπαλλο, η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών, το Σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ, το Πραξικόπημα της Μπυραρίας, η Νύχτα των Κρυστάλλων και πολλά άλλα, μπορεί να είναι γνωστά για τους λάτρεις της ιστορίας, αλλά μέσα σε αυτό το βιβλίο μπαίνουν σε μία σειρά για όλους εμάς που έχουμε κάπως παρωχημένη την ιστορική γνώση της συγκεκριμένης περιόδου. Παρόλο που στο βιβλίο υπάρχουν επαρκείς παραπομπές σε κάθε σελίδα, σημειώσεις και ευρετήριο στο τέλος, δεν ήταν λίγες οι φορές που απευθυνθήκαμε σε διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης για περισσότερη πληροφορία.
Το γεγονός ότι ο Jonathan Dimbleby είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής βοήθησε πολύ, αφού εμπλούτισε το κείμενο με χάρτες περιοχών ανά περίοδο, ώστε να αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης και οπτικοποιημένα πλέον που βρίσκονταν κάθε φορά τα σύνορα και τα κατεχόμενα εδάφη του Τρίτου Ράιχ. Επίσης, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, κυρίως Γερμανών αξιωματούχων και τιτλούχων του Ράιχ, πολλές εκ των οποίων ντοκουμέντα από τη δράση τους.
Επίσης, πέραν από τα καθαρά ιστορικά πολεμικά γεγονότα, υπάρχουν ενδιαφέρουσα περιστατικά άγνωστα στο ευρύ κοινό που, κάνουν ενδιαφέρουσα την ανάγνωση, όπως για παράδειγμα από τι εμπνεύστηκε ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ για να γράψει το «Μαιτρ και τη Μαργαρίτα».
Σε όλα αυτά καθοριστικός και ο ρόλος της μετάφρασης του Μενέλαου Αστερίου και της επιμέλειας του Ηρακλή Καρελίδη.
Ένα βιβλίο «κόσμημα» για τη βιβλιοθήκη, που πρέπει να διαβαστεί από τους φίλους της ιστορίας για τέρψη, αλλά από όλους τους υπόλοιπους για γνώση. Γιατί τελικά κανένας πόλεμος δεν κερδίζει στο τέλος…
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι