Τα έτη 2020 και 2021 θα μείνουν στη μνήμη μας ως anni horribiles της πανδημίας COVID-19 - με το 2022 να δίνει τη σκυτάλη στις παγκόσμιες ανησυχίες για την ασφάλεια, τον πόλεμο και την ειρήνη, ενώ Alexandru Racu η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η κατάσταση της πανδημίας θέτει σημαντικές προκλήσεις στις κοινωνίες μας: από την καθημερινή μας ζωή και τη συλλογική μας αλληλεπίδραση με την επιστήμη και την κατανόησή της, μέχρι την εκκλησιαστική μας ζωή και τη θεολογία. Το παρόν βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μελέτη της σχέσης της πανδημίας με την εκκλησία, την επιστήμη με τη θρησκεία, σε πλειοψηφικά ορθόδοξες χώρες -και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα- κατά τη διάρκεια των ετών 2020 και 2021, ωστόσο πραγματεύεται και μια ευρύτερη πτυχή που αφορά στις αναπαραστάσεις της επιστήμης και της θρησκείας στον δημόσιο χώρο και λόγο των κρατών αυτών και όχι μόνο. Στο πρώτο κεφάλαιο, ο Σωτήρης Μητραλέξης παρέχει μια εποπτεία της ελληνικής περίπτωσης με τίτλο Η θρησκεία ως επιστήμη, η επιστήμη ως θρησκεία και μια ανεπιθύμητη Μεταρρύθμιση: Επιστήμη και θρησκεία στη δημόσια σφαίρα κατά τη διάρκεια του COVID-19. Στο δεύτερο κεφάλαιο, ο Vladimir Cvetkovic προσφέρει μια επισκόπηση των εξελίξεων στη Σερβία με τίτλο Εξέλιξη, κοινωνία και εμβόλια: συζητήσεις περί επιστήμης και θεολογίας στη Σέρβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το τρίτο κεφάλαιο, του Alexandru Racu, τιτλοφορείται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας και η στάση της απέναντι στα μέτρα δημόσιας υγείας που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19: Μεταξύ κατηγοριών για υπερβολή και κατηγοριών για απραξία. Ακολουθούν δύο κεφάλαια για τη Βουλγαρία: ο Smilen Markov με το COVID-19 και Ορθοδοξία: αβεβαιότητα, τρωτότητα και η ερμηνευτική της Θείας Οικονομίας και το σχόλιο του Georgi Kapriev με τίτλο Κρίση, κοινωνικός πανικός, θρησκευτική και ακαδημαϊκή ζωή στη Βουλγαρία επί COVID-19. Το κυρίως μέρος του βιβλίου ολοκληρώνεται με το κεφάλαιο του καθηγητή π. Νικολάου Λουδοβίκου για το ερώτημα της επιστήμης και της θεολογίας με αφορμή την πανδημία, ενώ ο Διονύσιος Σκλήρης προσφέρει το επίμετρο COVID-19: Μαθητεία στον σεβασμό της αγριότητας. Η πλήρης αποτίμηση των αλλαγών που επέφερε η πανδημία προϋποθέτει μια χρονική απόσταση που δεν έχει ακόμη διανυθεί: ελπίζουμε η παρούσα συνεισφορά να αποτελέσει μια ψηφίδα αυτού του μελλοντικού μωσαϊκού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Εισαγωγή Συγγραφείς και επιμελητές Ελλάδα - Σωτήρης Μητραλέξης Σερβία - Vladimir Cvetkovic Ρουμανία - Alexandru Racu Βουλγαρία - Smilen Markov Βουλγαρία - Georgi Kapriev Επιστήμη και Θεολογία - π. Νικόλαος Λουδοβίκος Επίμετρο: Διονύσιος Σκλήρης Βιβλιογραφία
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.