Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Κοινότητα Σταυροδρομίου-Πέραν συναντά νέους και παλιούς αναγνώστες 20 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Στην πορεία των χρόνων το υλικό του βιβλίου εμπλουτίστηκε με νέο πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό. Στις σελίδες του, η συγγραφέας παρουσιάζει τον ελληνισμό της Πόλης σε όλες τις εκδηλώσεις του υλικού και πνευματικού του βίου, καταγράφοντας τις ενοριακές εκκλησίες, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις αδελφότητες και τους συλλόγους, τον ελληνικό τύπο, τη μουσική, το θέατρο, τον αθλητισμό κ.ά.
Η άνθιση και η ακμή της κοινότητας, όπως και το σύνολο της Ρωμιοσύνης της Πόλης, κορυφώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίζει με διάφορες διακυμάνσεις έως το 1922. Ωστόσο, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή η ελληνική μειονότητα που απέμεινε, αν και είχε σημαντική συμμετοχή στα οικονομικά πράγματα της χώρας, μέσα σε έντονη εσωστρέφεια, φοβισμένη και σιωπηλή, κατέβαλλε προσπάθειες να προσαρμόζεται στις εκάστοτε αντίξοες συνθήκες. Δίχως να μπορεί να υψώσει τη φωνή της και να διαμαρτυρηθεί, σταδιακά οδηγήθηκε στην τελική συρρίκνωση.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.