Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-05-2022 16:45
Υπέρ Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Τεκμηριωμένο
Κατά
Ο Μάκης Δελαπόρτας γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1982 κι έκτοτε συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Από το 1989 ασχολείται με τη δισκογραφία διασώζοντας και καταγράφοντας σημαντικά soundtrack μεγάλων Ελλήνων συνθετών και από το 1998 ξεκίνησε να ασχολείται και με τις βιογραφίες σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών. Η νέα του εργασία και μελέτη ταξιδεύει τον αναγνώστη πίσω από τις κάμερες των αξέχαστων ελληνικών ταινιών της χρυσής δεκαετίας του 1960 και όχι μόνο, μέσα από 121 πολύτιμες «μπουκίτσες», όσες και τα κεφάλαια του βιβλίου δηλαδή, πληροφοριών και κωμικοτραγικών περιστατικών.
Ο Μάκης Δελαπόρτας σημειώνει στον Πρόλογο τις δικές του αναμνήσεις από τη συνεργασία, τη γνωριμία και τη φιλία με τους μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς και υποστηρίζει πως «…πίσω από τα λαμπερά φώτα, τα μικρόφωνα, τις κλακέτες και τις κάμερες έπαιζαν μια άλλη ταινία, ίσως πιο αληθινή, πιο ανθρώπινη και σίγουρα πιο διασκεδαστική» (σελ. 11). Ο συγγραφέας, έχοντας αγαπήσει αυτόν τον χώρο στον οποίο κι εκείνος συμμετείχε με τον δικό του τρόπο, θέλησε να καταγράψει σε μια πολυτελή και φροντισμένη έκδοση όσες ιστορίες άκουσε από τους πρωταγωνιστές, τους τεχνικούς και τους σκηνοθέτες, με τις οποίες διασκέδαζαν στα διαλείμματα. «Πίσω από τις κάμερες λοιπόν, ένας ολόκληρος κόσμος κινούνταν, ζούσε, παλλόταν και κατέθετε ψυχή και μεράκι για τη δημιουργία μιας ταινίας», σε μια εποχή με αντίξοες συνθήκες, πρωτόλεια (στην αρχή τουλάχιστον) μέσα αλλά με έμπειρους συντελεστές που είχαν μεράκι και ταλέντο.
Το βιβλίο ξεκινάει με την προϊστορία του ελληνικού κινηματογράφου (αδελφοί Μανάκη) και τα πρώτα του βήματα με ταινίες βωβές, οι περισσότερες χαμένες σήμερα, με τον Αχιλλέα Μαδρά, τα αλαλούμ και τα σαρδάμ, συνεχίζει με τις πρώτες εμφανίσεις του Βασίλη Λογοθετίδη, του Αλέκου Αλεξανδράκη και του Λάμπρου Κωνσταντάρα, μας ταξιδεύει στα πλατό των αιγυπτιακών στούντιο όπου γυρίστηκαν αρκετές από τις ελληνικές ταινίες του 1950, μας φέρνει σιγά σιγά σε επαφή με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θανάση Βέγγο και όλα τα άλλα ιερά τέρατα του σελιλόιντ και καταλήγουμε στις Κάννες και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο ρεκόρ εισιτηρίων της «Υπολοχαγού Νατάσας», στον Νίκο Φώσκολο και στον φόρο τιμής στον Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτοψίες, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό συγκροτούν ένα παζλ με χιλιάδες λαμπερά κομμάτια που όλοι μας θέλουμε να απολαμβάνουμε ξανά και ξανά.
Ο Μάκης Δελαπόρτας δε στηρίχτηκε μόνο στις αναμνήσεις και τις δηλώσεις των συνεργατών για τα κωμικοτραγικά περιστατικά του βιβλίου του αλλά έψαξε και σε χρονογραφήματα και άρθρα της εκάστοτε εποχής από περιοδικά κι εφημερίδες, διασταυρώνοντας και τεκμηριώνοντας πρόσωπα και πράγματα. Το ταξίδι που χαρίζει στον αναγνώστη είναι ουσιαστικά η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, μιας και τα γεγονότα παρατίθενται με χρονολογική σειρά, υπάρχουν πληροφορίες για καστ, συνεργεία, αριθμούς εισιτηρίων, κόστη, αντιδράσεις κοινού και κριτικών, γνωστές αλλά και αδημοσίευτες φωτογραφίες (έχω πλούσιο υλικό στη διάθεσή μου πάνω στο θέμα αλλά φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Μιχάλη Νικολινάκο δεν είχα, οπότε χάρηκα ιδιαίτερα που επιτέλους βλέπω τον λόγο που πετάχτηκαν τα αρνητικά από το «Κλωτσοσκούφι» πριν ξαναγυριστεί το φιλμ με τον Αλέκο Αλεξανδράκη) και πολλά άλλα, χωρίς όμως όλος αυτός ο πλούτος πληροφοριών να εμποδίζει την απόλαυση της ανάγνωσης, αφού τα «μικρά μυστικά» πίσω από τις κάμερες είναι άφθονα και προσφέρουν γέλιο και συγκίνηση εναλλάξ με τέτοιο τρόπο που μόνο ο Μάκης Δελαπόρτας ξέρει να προσφέρει. Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε μαζί τα «Backstage του του ελληνικού σινεμά», να γελάσουμε, να μάθουμε, να νοσταλγήσουμε και να αγαπήσουμε ξανά τις ελληνικές ταινίες που δε σταματάνε να συντροφεύουν τα βράδια και τα όνειρά μάς.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι