Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-06-2024 18:37
Υπέρ Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά
Τα δύο αδέλφια Λυκούργος και Ρόδη πάνε για διακοπές με τους γονείς τους στην Ιτέα όπου θα ζήσουν νέες συγκλονιστικές περιπέτειες και θα μάθουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για τα ταξίδια στον χρόνο και για τις προφητείες του μαντείου των Δελφών. Ποιο μυστικό κρύβεται στο διασημότερο ιερό της αρχαίας εποχής; Μπορεί να ταξιδέψει κανείς στον χρόνο; Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις Νορβηγοί που ακολουθούν κατά πόδας την παρέα του μυθιστορήματος;
Ο Λυκούργος και η Ρόδη που γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς «Ο χαμένος μύθος του Αισώπου» αυτήν τη φορά δε θα πάνε στη Σάμο για διακοπές με τους αγαπημένους τους θείους, Διαμαντούλα και Πυθαγόρα. Ο πατέρας τους αποφάσισε να πάνε στην Ιτέα, στο ξενοδοχείο ενός φίλου του. Εκεί ο Λυκούργος συναντάει τον παλιό του συμμαθητή, Σοφοκλή, που κάνει διακοπές σε σκάφος με τους δικούς του γονείς. Ο θείος του, Αρίσταρχος, με καταγωγή επίσης από τη Σάμο, με μεγάλη χαρά καλωσορίζει τα παιδιά και τους αναφέρει την ιστορία του αστρονόμου Αρίσταρχου του Σάμιου που έχει και το όνομά του. Τα δυο παιδιά διαπιστώνουν πως έπεσαν σε νέο «θείο Πυθαγόρα» και μαθαίνουν πως ετοιμάζει μια μυστηριώδη εφεύρεση για την οποία δε λέει κουβέντα σε κανέναν.
Τι σχέση έχει η Σάμος με την Ιτέα και πώς συνδέεται το άγαλμα του Ηνίοχου με το νησί του Πυθαγόρα; Τι σημαίνει η φράση «ες αύριον τα σπουδαία»; Πώς κατακτήθηκε η αρχαία Κίρρα από τη Δελφική Αμφικτιονία; Πότε έλαβε χώρα ο πρώτος «χημικός πόλεμος»; Μπορούμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο και πώς αυτή η πιθανότητα ενέπνευσε σενάρια σειρών και βιβλία; Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για μια τέτοια ανακάλυψη; Τι μυστικά κρύβονται στο CERN της Γενεύης, στο μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών της Ευρώπης; Ποιοι είναι οι δύο μυστηριώδεις Νορβηγοί που παρακολουθούν αθέατοι τον Αρίσταρχο και τα παιδιά της ιστορίας και τι ψάχνουν; Τι είναι το κβαντικό λάπτοπ; Πώς μπορούσαν οι ιερείς των Δελφών να προλέγουν το μέλλον και τι σχέση έχει αυτό με την πηγή της Κασταλίας; Πώς μπλέχτηκε ο Αίσωπος με τη σκευωρία που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο της σειράς;
Ο Κώστας Στοφόρος συνεχίζει να σεργιανίζει στις ελληνικές πόλεις σαν άλλη Αντιγόνη Μεταξά και να χαρίζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο πάμπολλες γνώσεις και ιστορικά στοιχεία για τον κάθε τόπο. Δε χόρταινα να διαβάζω για τον Ηνίοχο, για την Κίρρα, για τους Δελφούς, όλα διανθισμένα με άψογες περιγραφές τοπίων που με έκαναν να νιώθω σα να είμαι εκεί. Ελάχιστα καλολογικά στοιχεία αλλά δυναμισμός στις λέξεις και στις περιγραφές, διανθισμένα φυσικά με αρκετό σασπένς και αγωνία, η κλιμακούμενη πλοκή, ο πλούτος των εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, τα κατά καιρούς αστεία περιστατικά, όλα αυτά με κράτησαν ως την τελευταία σελίδα και με γέμισαν αγωνία και ποικίλα συναισθήματα. Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο αναλύθηκαν τα φυσικά φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε ταξίδια στον χρόνο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται, οι λόγοι που επιφέρουν κίνδυνο αν πέσουν σε λάθος χέρια κλπ. Παρ’ όλο που ζούμε μια νέα περιπέτεια στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι, στους Δελφούς και στην Κίρρα, η Σάμος παραμένει παρούσα μ’ έναν τρόπο που συνδέει απρόσμενα τα δύο βιβλία.
Το «Μυστήριο στο μαντείο των Δελφών» είναι μια συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά από 9 ετών και πάνω, γεμάτη αγωνία, ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και εύληπτες, κατανοητές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Με έμαθε πολλά, με ταξίδεψε νοερά σε σημαντικές εποχές και περιστατικά, με έπεισε για τη δυνατότητα ενός ταξιδιού στον χρόνο και μου χάρισε για άλλη μια φορά αξέχαστες αναγνωστικές στιγμές.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι