Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του Επετειακού της Προγράμματος για τη συμμετοχή της στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προχώρησε στην έκδοση του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, που γράφτηκε στη Ζάκυνθο το Μάιο του 1823 και τυπώθηκε στο Μεσολόγγι τον επόμενο χρόνο. Το ποίημα αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές, από τις οποίες οι 24 πρώτες καθιερώθηκαν από το 1865 ως ο Εθνικός Ύμνος.
Η έκδοση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει τη μορφή «βιβλίου τσέπης» και κοσμείται με ξυλογραφίες των αγωνιστών του 1821 του Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχεδιάσει τη διάθεση του σπουδαίου αυτού ποιητικού έργου, και σε ψηφιακή μορφή, σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Σε αυτή τη σελίδα, θα βρείτε διαθέσιμη την έκδοση του Εθνικού Ύμνου σε ψηφιακή μορφή. Στόχος είναι να φθάσει στα σχολεία όλης της χώρας και να αξιοποιηθεί σε εκπαιδευτικές δράσεις κατά τη διάρκεια του 2021-2022.
Σημειώνεται ότι, μέσω και της συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας & Απόδημου Ελληνισμού, διατίθεται στην ανά την υφήλιο ελληνική ομογένεια, στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και τις λοιπές εστίες ελληνισμού.
Η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε την ποιητική παραγωγή, από την ελληνική (δημώδη και λόγια) αλλά και τη φιλελληνική γραφίδα. Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των επετειακών της δράσεων για τα 200 χρόνια από το ύψιστο αυτό εθνικό γεγονός, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, εξέδωσε μια ογκώδη Ανθολογία υπό τον στίχο του εθνικού μας ποιητή Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!, σε επιλογή των Θανάση Γαλανάκη και Μάνου Κουμή. Από τον μεγάλο αυτό θησαυρό και σε συνδυασμό με την ειδική έκδοση του Εθνικού μας Ύμνου, επιλέχθηκαν για τη δημιουργία podcast μερικά μόνον ποιητικά μέρη που «συνομιλούν» μεταξύ τους. Η «συνομιλία» αυτή εστιάζει στην προετοιμασία της Επανάστασης, στη δόξα των ηρώων της, στο διαρκές μήνυμα φιλελλήνων αλλά και νεότερων ποιητών μας, με διαχρονικές προτροπές για το σήμερα και το αύριο του έθνους. Αναφέρεται, τελικώς, στο αγαθό της ελευθερίας όπως εξακολουθεί να επιδιώκεται.
Μπορείτε να ακούσετε το podcast μέσα από το πεδίο οπτικοακουστικού υλικού στη σελίδα: https://www.eleftheroi.gr/koinwnikes-draseis/ekdosi-tou-poihmatos-imnos-eis-tin-eleftherian
Απαγγέλει ο Κωνσταντίνος Τερζάκης. Επιμέλεια παραγωγής: Ελένη Μπενέκη Ηχογράφηση / μοντάζ / μουσική επιμέλεια: praxis studio Μουσική: Adagio in G Minor composed by Tomaso Albinoni and performed by Yuliya
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.