«Ο διαιτητής Μπαρλασίνα σφυρίζει τη λήξη και, από εκείνη ακριβώς τη στιγμή κι έπειτα, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Θαρρεί κανείς πως η γη σχίζεται στα δύο και αναδύονται τα Μακρά Τείχη της αρχαιότητας, που οριοθετούσαν την Αθήνα από το επίνειό της, τον Πειραιά». (Από τον πρόλογο του βιβλίου)
1η Ιουνίου 1930, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 8-2. Για κάποιους είναι μία θρυλική νίκη. Για ορισμένους άλλους, μία ταπεινωτική ήττα. Για μερικούς είναι το παιχνίδι που «γέννησε» τον φανατισμό και την έχθρα. Οι αναγνώστες, όμως, του βιβλίου «Εβάλαμε Οκτώ» θα καταλάβουν ότι πρόκειται για πολλά περισσότερα. Μέσα από τη δημοσίευση ανέκδοτων ντοκουμέντων, ο συγγραφέας Ανδρέας Οικονόμου μάς τοποθετεί στην Αθήνα του 1930, και εξηγεί γιατί όσα βιώνει σήμερα ο μέσος φίλαθλος των δύο ομάδων είναι –σε έναν βαθμό– ο αντίκτυπος του αγώνα εκείνου!
Το συνθηματικό «αντίο Τανάση», οι παρθενικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις, ο ξεχασμένος ύμνος του ’30, τα τραγούδια του Βασίλη Αυλωνίτη, οι αντλίες της αστυνομίας, το φέρετρο των Πειραιωτών, το μπλόκο της Συγγρού, το ένατο γκολ που ακυρώθηκε, η πολιορκία του Πειραιά και η κατάληψη της Θεσσαλονίκης, τα πρώτα ποδοσφαιρικά “fake news”, οι ραδιουργίες για την κούπα και οι κοριοί στα κρεβάτια του Ολυμπιακού, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου. Κάθε αναφορά του έργου τεκμηριώνεται με σχετικές πηγές: από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, μέχρι έγγραφα ομοσπονδιών και συλλόγων.
Από τις δεκάδες προσωπικότητες που αλληλεπιδρούν στις σελίδες του βιβλίου, δύο είναι οι κυρίαρχες: ο προπονητής-θεμελιωτής του «8-2» Γιόζεφ Κιούνσλερ και ο μυθικός ποδοσφαιριστής Άγγελος Μεσσάρης. Ο συγγραφέας ιχνηλατεί τα βήματα του πρώτου, ακολουθώντας τον στα γήπεδα της Ουγγαρίας (όσο ακόμα ήταν ποδοσφαιριστής), και αποκαλύπτει ποιοι λόγοι τον οδήγησαν στην προπονητική και στον Παναθηναϊκό. Όσο για τον Μεσσάρη… Μεταξύ των εκατοντάδων φωτογραφιών και ντοκουμέντων του βιβλίου, ξεχωρίζει το υλικό που προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του «ξανθού Άγγελου»!
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.