Στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο Κατερίνη: στα χρόνια πριν και μετά την απελευθέρωση: Φάσεις αγωνίας της Μακεδονίας μέσα από πηγές (1850-1935): Παρθένιος Βαρδάκας (1867-1933): ένας αγωνιστής εθνάρχης της Πιερίας και της Κατερίνης η συγγραφέας περιγράφει για έναν περίπου αιώνα τα γεγονότα που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τη Μακεδονία, που αφορούν στα γεωγραφικά όρια, τη γλώσσα, τις βλέψεις και τα συμφέροντα που αναπτύσσονται στα εδάφη της Μακεδονίας. Περιγράφεται η δράση της ρουμανικής προπαγάνδας, ο μακεδονικός αγώνας, η επανάσταση του Ολύμπου, η δράση και η στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των πρωτοβουλιών που λαμβάνει για να βοηθήσει τη Μακεδονία.
Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πιερία στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως την είδαν ο Νικόλαος Σχοινάς, ο επίσκοπος Νικόλαος Λούσης και ο Παρθένιος Βαρδάκας.
Το τρίτο μέρος αναφέρεται στον Παρθένιο Βαρδάκα, τον πρώτο μακεδονομάχο επίσκοπο της ελεύθερης Πιερίας. Παρακολουθεί τη ζωή του ως τον ερχομό του στην Πιερία. Περιγράφει τον αγώνα του να λειτουργήσει τις εκκλησίες και τα σχολεία, με έμφαση στην ίδρυση της Αστικής Σχολής Αικατερίνης το 1905. Να στηρίξει τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της πιερικής γης, να αντιμετωπίσει την ρουμανική προπαγάνδα που βρήκε έρεισμα εξαιτίας της πολυπληθούς παρουσίας των Βλαχόφωνων στη Πιερία. Σε εθνικό επίπεδο περιγράφεται η συνδρομή του να δημιουργήσει ένα πολύ οργανωμένο μυστικό δίκτυο πληροφόρησης και ανεφοδιασμού του Μακεδονικού αγώνα. Παρουσιάζονται οι επιπτώσεις που είχε η επανάσταση των Νεότουρκων στην επαρχία Κίτρους και η απελευθέρωση της Κατερίνης .
Στόχος του βιβλίου είναι η ανάδειξη της έννοιας της συλλογικότητας και της κοινοτικής οργάνωσης μέσα στο χρόνο. Στο πρόσωπο του Παρθένιου αναδεικνύονται όλα εκείνα τα στοιχεία του ηγέτη που τον εμπιστεύτηκε το ποίμνιό του, στόχευσε στην κοινοτική οργάνωση και την παιδεία, τράβηξε μπροστά, αγωνίστηκε για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία και έβγαλε στο φως μια ολόκληρη κοινωνία ανθρώπων, δίνοντάς της ελπίδα.
Το βιβλίο αποτελεί εκπαιδευτικό υλικό για την ιστορία, μπορεί όμως να διαβαστεί εύκολα και ευχάριστα από κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την τοπική του ιστορία.
Στο Παράρτημα του βιβλίου υπάρχει βιογραφικός κατάλογος όλων των Πιεριέων μακεδονομάχων αγωνιστών και κατάλογος Βλάχων κάτοικων της Κατερίνης που συνυπέγραψαν και απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκηρύσσοντας με αγανάκτηση τους ισχυρισμούς της ρουμανικής προπαγάνδας στις 18 Φεβρουαρίου του 1907.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.