Το παρόν εγχειρίδιο παρουσιάζει ζητήματα που άπτονται τόσο της ιστορικής γλωσσικής έρευνας και θεωρίας όσο και της συγχρονικής γλωσσολογίας. Αφού παρουσιαστεί πολύ συνοπτικά η ιστορία της ελληνικής γλώσσας, δίνεται έμφαση σε ορισμένα θέματα τα οποία δεν είναι συνήθη στη βιβλιογραφία, όπως η γλωσσική και γραμματική έρευνα από την αρχαιότητα μέχρι τον 18ο αιώνα, η εξέλιξη από τη συγκριτική γραμματική έως την ιστορικοσυγκριτική γλωσσολογία, η συγγένεια και ταξινόμηση γλωσσών, η ετυμολογία. Στην ενότητα της συγχρονικής γλωσσολογίας δίνεται έμφαση στον δομισμό, γίνεται αναφορά σε άλλες γλωσσολογικές σχολές, οι οποίες ερευνούν τα πολυσύνθετα γλωσσικά φαινόμενα από διαφορετική οπτική γωνία, και παρουσιάζονται εκτενώς τα γλωσσολογικά επίπεδα της φωνητικής, της φωνολογίας και της μορφολογίας.
Το συμπέρασμα στο οποίο ελπίζουμε ότι θα καταλήξει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου είναι ότι η έρευνα του πολυσύνθετου φαινομένου "γλώσσα" είναι όχι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη από πάσης πλευράς αλλά και επίπονη, γιατί πρέπει να διεξάγεται με προσοχή, με τις κατάλληλες μεθόδους και σύμφωνα με τις αρχές που επιβάλλει η γλωσσολογική δεοντολογία.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.