Γιατί είναι ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα; Πώς έφθασε η πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;
Στο βιβλίο αυτό, ο Ραφαήλ Μωυσής, που πέρασε όλη του τη σταδιοδρομία σε θέσεις που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την ενέργεια, περιγράφει τα στάδια αυτής της κατακόρυφης πτώσης της ΔΕΗ και επιχειρεί να προσδιορίσει τους υπεύθυνους, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το κείμενο, διανθισμένο με παλιά αλλά πικάντικα περιστατικά που συνέβησαν κατά τις δύο θητείες του συγγραφέα στη διοίκηση της ΔΕΗ, σκιαγραφεί την εικόνα για το πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δημιούργησαν τον θεσμό των ΔΕΚΟ για να λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά τις μετέτρεψαν διαχρονικά σε δικές τους πειθήνιες υπηρεσίες.
Με την ελπίδα ότι ίσως να μην είναι ακόμη πολύ αργά, και με αναφορά σε πρότυπα που περιγράφει στο επίμετρό του ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, το βιβλίο προτείνει, διακριτικά αλλά υπεύθυνα, κάποιες εξόδους από τα αδιέξοδα.
Για όσους τυχόν θελήσουν να ακούσουν.
Η ΔΕΗ, από το ξεκίνημά της αναδείχθηκε σε μια άρτια επιχείρηση που υπήρξε καθοριστικός συντελεστής στο μεταπολεμικό "οικονομικό θαύμα" της Ελλάδας. Πώς όμως αυτή η πρότυπη ΔΕΚΟ αποδιοργανώθηκε, διαμελίστηκε και έφτασε να χαρακτηρίζεται ως "συστημική βόμβα" στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας; Στο βιβλίο αυτό, περιγράφονται τα στάδια αυτής της κατακόρυφης ανόδου αλλά και πτώσης, γίνεται μια προσπάθεια να προσδιοριστούν οι υπαίτιοι εντός και εκτός Ελλάδας και, τέλος, διακριτικά αλλά υπεύθυνα, προτείνονται κάποιες έξοδοι από τα αδιέξοδα.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.