Πριν από επτά χρόνια, η συστηματική αναζήτηση στην περίφημη Bibliotheque de I\' Academie Nationale de Medecine (Βιβλιοθήκη της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής), στο Παρίσι, επιφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη για τους ερευνητές. Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας, ανακάλυψε ένα άγνωστο χειρόγραφο του Κοραή, γραμμένο στα Λατινικά το 1790, με τίτλο "De Morborum Haereditariorum: Existentia, Natura, Prophylaxi et Cura" (Για τις κληρονομικές ασθένειες: ύπαρξη, φύση, πρόληψη, θεραπεία). Το κείμενο είχε γραφεί για να υποβληθεί σε διαγωνισμό της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής των Παρισίων, ενός δυναμικού και νεωτεριστικού θεσμού, που κινείτο στην τροχιά των Ιδεολόγων του Διαφωτισμού, με φιλόδοξο ιατρικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πολιτική ατζέντα. Ο Κοραής επιθυμεί να συνδέσει την ιατρική με την ελληνική αρχαιότητα, την πολιτική, την ηθική και τα πάθη. Έτσι, σε τελευταία ανάλυση, αναδεικνύεται στοχαστής της βιοπολιτικής, σε σχέση με το πνεύμα της εποχής του.
Η ανά χείρας έκδοση είναι η πρώτη, σε όλο τον κόσμο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η γαλλική. Το ανέκδοτο μέχρι σήμερα αυτό έργο έρχεται να προσθέσει μία σημαντική ψηφίδα στην εργοβιογραφία του Κοραή, θυμίζοντας μία αγνοημένη όψη του: την ιατρική παιδεία του. Η εισαγωγή και τα σχόλια του Κωνσταντίνου Ηροδότου φωτίζουν αυτή τη διάσταση, σημαντική όχι μόνο για τη διανοητική διαδρομή του μεγάλου στοχαστή, αλλά και για την ιστορία της ιατρικής, τον νεοελληνικό Διαφωτισμό και γενικότερα την ιστορία των ιδεών.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.