Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-02-2019 17:02
Υπέρ Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά
«Μόλις πέρασε το μισάωρο, συνειδητοποίησε ότι δεν θα ξανάβλεπε ποτέ πια την κόρη του. Η μικρή είχε ανοίξει την πόρτα, είχε ρίξει για λίγο το βλέμμα της πάνω του και μετά είχε μπει στο γραφείο του γιατρού. Όμως, η Γιοζεφίν, η μικρή δωδεκάχρονη κόρη του, δεν θα ξανάβγαινε ποτέ πια από εκείνη την πόρτα. Δεν θα του ξαναχαμογελούσε όπως όταν την έβαζε στο κρεβάτι. Ο Βίκτορ δεν θα ξανάσβηνε το χρωματιστό φωτιστικό μόλις εκείνη παραδινόταν στον ύπνο. Και δεν θα ξυπνούσε ποτέ ξανά μέσα στην άγρια νύχτα από τις τρομαγμένες κραυγές της.Αυτή η βεβαιότητα τον χτύπησε με την ξαφνική μανία ενός τυφώνα…»
Ο Sebastian Fitzek και το βιβλίο του «Η Θεραπεία» κατέχουν ιδιαίτερη θέση στη βιβλιοθήκη μου. Ήταν το πρώτο του βιβλίο που διάβασα πριν από τρία χρόνια καθώς έπεσε τυχαία στα χέρια μου μέσω μιας ιντερνετικής φίλης, την οποία και ευχαριστώ πολύ που με μύησε στον παρανοϊκό κόσμο του συγγραφέα. Με την νέα έκδοση από τις εκδόσεις Διόπτρα ήταν μια τέλεια ευκαιρία για να το διαβάσω για άλλη μια φορά. Να θυμηθώ εκείνες τις λεπτομέρειες που με είχαν κάνει να το λατρέψω. Γυρνώντας τις σελίδες του και βυθιζόμενη όλο και περισσότερο στην σχιζοφρενική του αφήγηση συνειδητοποίησα ότι αυτή η δεύτερη ανάγνωση, έστω και μετά από τόσο καιρό, έφερνε στην επιφάνεια λεπτομέρειες που δεν είχα παρατηρήσει την πρώτη φορά. Και αυτό το έκανε ακόμα πιο αγαπητό στα μάτια μου. Για εμένα προσωπικά ίσως το καλύτερο ψυχολογικό θρίλερ που έχω διαβάσει.
Η Γιόζι, η δωδεκάχρονη κόρη του διάσημου ψυχίατρου Βίκτορ Λάρεντς νοσεί από μια ανεξήγητη ασθένεια και κάθε μέρα η κατάσταση της επιδεινώνεται. Ο πατέρας της έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να βρει που οφείλεται πηγαίνοντας τη στους καλύτερους γιατρούς. Στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε έναν αλλεργιολόγο η Γιόζι εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το ιατρείο και τα ίχνη της χάνονται δια παντός. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πατέρας της έχει απομονωθεί σε ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές του μετά την τραγωδία που έπληξε την οικογένεια του. Εκεί δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη μιας άγνωστης γυναίκας. Η Άννα Σπίγκελ είναι συγγραφέας και πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας. Ισχύριζεται ότι όλοι οι ήρωες που δημιουργεί στις ιστορίες ζωντανεύουν και επικοινωνούν μαζί της. Η τελευταία της ιστορία αφορά ένα εννιάχρονο κορίτσι που πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του. Στο μυαλό του Βίκτορ έρχεται η περίπτωση της κόρης του και αναρωτιέται αν η Άννα μέσα στη σχιζοφρένεια της κρύβει κάποια στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της Γιόζι. Θα αναλάβει τη θεραπεία της Άννας με την ελπίδα ότι θα ανακαλύψει τι συνέβη στην κόρη του αλλά όσο προχωρούν οι συνεδρίες τα πάντα θα ανατραπούν επιτρέποντας στο παρελθόν να αναδυθεί στην επιφάνεια με τρομακτικές συνέπειες…
«Η ελπίδα σου είναι σαν ένα κομμάτι σπασμένο γυαλί κάτω από το πόδι. Όσο μένει στη σάρκα, προκαλεί πόνο σε κάθε βήμα. Μόλις αφαιρεθεί, αιμορραγεί για λίγο και παίρνει κάμποσο χρόνο για να επουλωθεί, όμως μετά η βάδιση πραγματοποιείται χωρίς ενοχλήσεις. Κάποιος θα μπορούσε να αποκαλέσει αυτή τη διαδικασία και πένθος…»
Οι απόψεις που κυκλοφορούν για τη Θεραπεία ποικίλουν. Κάποιοι, όπως εγώ, το λάτρεψαν, άλλοι το βρήκαν ανούσιο και βαρετό, κάποιοι άλλοι γνώριζαν από την αρχή τι μέλει γενέσθαι αλλά συνέχιζαν να το διαβάζουν, ενώ αρκετοί το παράτησαν στο ράφι να σκονίζεται. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το βάπτισμα του πυρός για τον Fitzek και τη συγγραφική του πορεία που πλέον αριθμεί 12 πονήματα. Και εδώ έρχεται η εύλογη απορία. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν κυκλοφορήσει κι άλλα του βιβλία παρά ελάχιστα εξ αυτών; Μήπως θα έπρεπε να γνωρίσουμε κι άλλα έργα αυτού του συγγραφέα που καταφέρνει με εξαιρετική μαεστρία να παίζει με το μυαλό των αναγνωστών;
Τα ψυχολογικό θρίλερ είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία βιβλίων η οποία απαιτεί προσήλωση του αναγνώστη σε αυτό που διαβάζει, παρ’ όλο που η αφήγηση ρέει σαν νερό στα περισσότερα από αυτά, για να μπορέσει να ερμηνεύσει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και να φέρει στην επιφάνεια όσα θέλει να μοιραστεί μαζί του ο συγγραφέας. Στην κυριολεξία παίζουν με το μυαλό των αναγνωστών αλλά και με τα συναισθήματα τους χωρίς να συμπεριλαμβάνουν μέσα τους σκηνές φρίκης όπως συνηθίζεται στα αστυνομικά θρίλερ. Οπότε όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο που χαρακτηρίζεται ως ψυχολογικό θρίλερ θα πρέπει να κάνουμε αυτόν διαχωρισμό μέσα μας και να περιμένουμε ότι η εξέλιξη της ιστορίας που θέλει να μας αφηγηθεί ο εκάστοτε συγγραφέας ίσως να έχει κάπως αργό ρυθμό σε αντίθεση με την ξέφρενη πορεία ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Και αυτό ακριβώς κάνει στα βιβλία του ο Fitzek. Εστιάζει στα συναισθήματα των αναγνωστών θέλοντας να διεγείρει εκείνα τα κύτταρα του εγκεφάλου που οδηγούν στην παράνοια. Όπως ακριβώς είναι τα γραπτά του.
«Το όνειρο ερχόταν συνέχεια και τον καταδίωκε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τότε που είχε εξαφανιστεί η Γιόζι. Ανεξάρτητα αν ο εφιάλτης τον χτυπούσε πολλές φορές την εβδομάδα ή μόνο μια φορά το μήνα, η μορφή του δεν είχε αλλάξει. Πάντα εμφανιζόταν στη μέση της νύχτας…Κάτι άλλο, όμως, ήταν περισσότερο παράξενο. Το σκοτάδι γινόταν ολοένα πιο πυκνό… Δεν ήταν ο φόβος, ούτε ο τρόμος, αλλά ένα ακαθόριστο γκρίζο, που το ακινητοποίησε και το έκανε ακόμα πιο δυνατό, αδύνατο να σταματήσει… Ήθελε να βγει από το σκοτάδι.Μα και πάλι αυτό βρισκόταν εκεί, πυκνό και απειλητικό.Το γκρίζο. Ο φόβος…»
Η Θεραπεία κρύβει μέσα της όλα εκείνα τα στοιχεία που θα προκαλέσουν την έκρηξη των εγκεφαλικών σας κυττάρων καθώς θα προσπαθείτε να κατανοήσετε όλα όσα συμβαίνουν στις σελίδες της. Πιθανόν να ανατρέξετε σε προηγούμενα κεφάλαια για να δείτε μήπως σας διέφυγε κάποια σημαντική λεπτομέρεια. Τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του και όλα είναι έτσι δομημένα από τον συγγραφέα ώστε και να προκαλούν σάστισμα στον αναγνώστη αλλά και να του δίνουν απαντήσεις έστω και με το σταγονόμετρο. Η πορεία που ακολουθεί η εξέλιξη της ιστορίας που έχει πλάσει ο Fitzek φαντάζει εξίσου παρανοϊκή στα μάτια μας όπως ακριβώς και είναι. Η γραφή του αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας και αισθάνεσαι τις ίδιες ανασφάλειες και άγχη με τους ήρωες του και κυριότερα με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου που αγωνιά για όσα ανεξήγητα του συμβαίνουν αλλά και για την τύχη της κόρης του. Οι αναφορές του σε εναλλακτικές θεραπείες για τους σχιζοφρενικούς ασθενείς αλλά και στο σύνδρομο Μινχάουζεν αποκαλύπτουν την ενδελεχή έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας προκειμένου να τεκμηριώσει την αληθοφάνεια της πλοκής του αλλά και τον παραλογισμό που κατακλύζει τους ήρωες του.
Ένα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον αδιανόητο εαυτό μας και τον εξωφρενικό παραλογισμό του ανθρώπινου μυαλού παγιδεύοντας μας στη δίνη της αφήγησης του κρατώντας μας καθηλωμένους μέχρι την λυτρωτική και απόλυτη ανατροπή των τελευταίων του σελίδων. Η λογική εξήγηση στις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν καθ’ όσον διαβάζουμε δεν ισχύει στην περίπτωση του Fitzek και τελικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως ακριβώς δουλεύουν τα γρανάζια του δικού του μυαλού την ώρα που κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του και γεμίζει με λέξεις τις σελίδες ενός μελλοντικού του βιβλίου. Αφήστε λοιπόν το παράλογο, σχιζοφρενικό και παράδοξο τρόπο γραφής του Sebastian Fitzek να σας κατακλύσει ψάχνοντας να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία της παρανοϊκότητας του.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι