Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
"Δεν έχω πατρίδα, έχω τον τόπο μου": Ρωμιοί της Πόλης
Χώρος, μνήμη, τελετουργίες
Βιβλίο Κοινωνική ανθρωπολογία >> Ιστορία - Ελληνισμός της διασποράς >> Κωνσταντινούπολη - Προσωπικές αφηγήσεις >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Turker, Nurdan ()
Μεταφραστής: Σταυρίδη, Νίκη ()
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-16-7812-2 Εκδόσεις Πατάκη 2018
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 560
"Κατ\' αρχάς το να είσαι από την Πόλη θεωρείται προνόμιο και από τους ελλαδικούς Έλληνες και από τους Πολίτες. Διότι εδώ μιλάμε για την πόλη των πόλεων, έτσι; Μιλάμε για το να ανήκεις σε μια κοινότητα με πολύ παλιές και πολύ μεγάλες παραδόσεις, που πάνε βαθιά πίσω στον χρόνο. Όπως και να \'χει, νιώθεις δεμένος με κάποιο τρόπο με όλα εκείνα τα έργα που δημιούργησε αυτή η κοινότητα τόσο στην πρόσφατη ιστορία όσο και στα αρχαία και μεσαιωνικά χρόνια. Γιατί έχεις βρεθεί μέσα σ\' αυτές τις εκκλησίες, έχεις ζήσει πράγματα, έχεις μνήμες. [...] Η Πόλη είναι ένας όμορφος τόπος. Πέρα από την ιστορία, τη φιλοσοφία και τα λοιπά, από μόνη της είναι όμορφη. Είναι και σήμερα όμορφη. [...] Παρόλο που έχουν αλλάξει πολλά, εξακολουθεί να είναι όμορφη, να ελκύει, είναι ένας πυρήνας γοητείας. Και άρα σου δίνει έναν λόγο για να το έχεις καύχημα".

Το βιβλίο αυτό κατά κύριο λόγο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο των αντιλήψεων και των συναισθημάτων των Ελλήνων και Ελληνίδων της Κωνσταντινούπολης. Διηγείται και βάζει τα πρόσωπά του να διηγηθούν τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι ζουν ή έζησαν στην Πόλη, αλλά και τον ρόλο της ίδιας της Πόλης στο χτίσιμο της ταυτότητάς τους. Διηγείται με το στόμα των ανθρώπων της ελληνορθόδοξης κοινότητας πώς αναπαράγεται η ταυτότητα στον χώρο, στους μύθους, στις τελετουργίες και μέσα στη μνήμη. Η ιστορία αυτού του βιβλίου αναπόφευκτα μιλάει και για τη φθορά που υπέστη η πολίτικη ταυτότητα με τις αλλεπάλληλες εθνικιστικές κακοποιήσεις, με την αγριότητα των Σεπτεμβριανών του 1955, τις εξορίες και άλλα. Ακόμη, είναι η ιστορία των αλλαγών που πέρασε και περνάει η Ισταμπούλ και η ταυτότητα της Πολίτισσας και του Πολίτη. Η Νουρντάν Τουρκέρ, αποφεύγοντας και απορρίπτοντας την παγίδα της νοσταλγίας που ελλοχεύει στην αφήγηση για τη συγκεκριμένη ταυτότητα, μας δίνει το παράδειγμα ενός ολοζώντανου και αναλυτικού βλέμματος στο θέμα που ερευνά.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα