Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο. Ο περιπλανώμενος και ο ίσκιος του. Η χαραυγή. Η χαρούμενη γνώση. Πέρα από το καλό και το κακό. Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα. Το λυκόφως των ειδώλων
ΒιβλίοΦιλοσοφία, Νεότερη>>Nietzsche, Friedrich Wilhelm, 1844-1900>>Εξαντλημένο
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα απαραίτητο βοήθημα για τη μελέτη του πιο ανατρεπτικού στοχαστή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής διανόησης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Paul Valery Ο Nietzsche δεν είναι τροφή. Είναι διεγερτικό.
Για την καλύτερη κατανόηση του έργου του μεγάλου στοχαστή, ενδεικτικά παρατίθενται τα ακόλουθα αποσπάσματα: Ποιον ονομάζεις κακό; Αυτόν που πάντα θέλει να ντροπιάζει. Τι θεωρείς πιο ανθρώπινο; Να γλυτώσω κάποιον από την ντροπή. (Nietzsche, Η χαρούμενη γνώση)
Σπάνια θα σφάλλεις, αν αποδίδεις τις ακραίες σου πράξεις στη ματαιοδοξία, τις μέτριες στη συνήθεια, και τις μικρές πράξεις σου στο φόβο. (Nietzsche, Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο)
Ο πιο βέβαιος τρόπος να διαφθείρεις τον νέο είναι να τον μάθεις να σέβεται αυτούς που σκέφτονται σαν εκείνον, περισσότερο από αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά. (Nietzsche, Χαραυγή)
Από τη σχολή πολέμου της ζωής: Ό,τι δεν με καταστρέφει, με κάνει πιο δυνατό. (Nietzsche, Το λυκόφως των ειδώλων)
Δεν γνωρίζω καλύτερο σκοπό της ζωής από το να θυσιάζεσαι, προσπαθώντας το μεγάλο και το αδύνατο... (Nietzsche, αδημοσίευτη σημείωση, 1873)
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.