Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-03-2019 14:24
Υπέρ Ενδιαφέρον, Τεκμηριωμένο
Κατά Αργό
Ο τίτλος «Αβερτοσιά» είναι ιδιαίτερος, παραπέμπει στην κεφαλλονίτικη και ευρύτερη επτανησιακή διάλεκτο και σημαίνει απλωσιά, ευρυχωρία και κατ΄ επέκταση, ελευθερία.
Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τίτλο, επέλεξε η Τίνα Κουρκουμέλη να κάνει το συγγραφικό της ντεμπούτο στον πεζό λόγο, κατόπιν έκδοσης της ποιητικής της συλλογής με τον τίτλο «Παλινδρόμηση».
Η «Αβερτοσιά» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικές πινελιές της δεκαετίας του΄60.
Μία δεκαετία που στιγματίστηκε από μεγάλες κοινωνικές και πολιτιστικές αναταραχές, αντικρουόμενες πολιτικές απόψεις, αμφισβήτηση ιδεών και αξιών, με απόγειο, την επανάσταση απέναντι στον συντηρητισμό και δει στην γυναικεία χειραγώγηση.
Η ιστορία τοποθετείται λίγο μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλλονιά, ο οποίος επέφερε αναρίθμητες υλικές ζημιές, αλλά και τον θάνατο πάμπολλων ανθρώπινων ψυχών.
Η Άρτεμις Κινκινάτη, από το Ροσοκέλι της κοινότητας Σκαλάτων, η τελευταία από τα έξι παιδιά της οικογένειας Κινκινάτη, έφηβη ακόμα, όντας ανήσυχη φύση, αναζητά την ανεξαρτησία της από την κλειστή, συντηρητική κοινωνία, επαναστατεί, με την δύναμη που της προσφέρει η μόρφωση και η υψηλή γνώση. Διαβάζει φανατικά, διηγήματα του Καζαντζάκη, την μαγεύει η μουσική του Θεοδωράκη.
«Μόνο με το πνεύμα σου θα πατάξεις τους ισχυρούς» την παρότρυνε σιωπηρά ο πατέρας της, ο παπά-Μάρκος, προκαλώντας την κάθε φορά, ν΄ αντισταθεί στις καθημερινές σχολικές τιμωρίες και περιορισμούς που επέβαλλε ο συντηρητισμός της εποχής, η υπακοή της γυναικείας φύσης στις επιταγές της κοινωνίας, το σκληρό -με τις εξευτελιστικές τιμωρίες του- εκπαιδευτικό σύστημα, βάζοντας τις βάσεις για το ξεκίνημα μιας μεταρρύθμισης που θα εμπεριείχε τον διάλογο και την πολυφωνία.
Η φυγή της Άρτεμης στην Αθήνα, προκειμένου ν΄ ακολουθήσει τις νομικές σπουδές αποτελεί για την ίδια, ένα σημαντικό βήμα ελευθερίας, μία ανάσα ανεξαρτησίας που σηματοδοτεί την εξέλιξή της και την ανάδειξή της σε μία γυναίκα χειραφετημένη, που αναλαμβάνει τα ηνία της τύχης στα χέρια της.
Ο θάνατος του καθηγητή της, θα επισπεύσει την επιστροφή της στον τόπο γέννησής της και τότε, ανομολόγητες μνήμες και ενοχλητικές θύμησες θ΄ ανακληθούν, αναμνήσεις μίας καταπιεστικής σχολικής ηλικίας που όσο και αν το επιθυμεί η Άρτεμις, δεν μπορούν να ξεχαστούν, ούτε και να ξαναγραφεί η μνήμη εκ νέου.
Σε γενικές γραμμές, το βιβλίο εμπεριέχει την έννοια της ελευθερίας σε όλες της τις εκφάνσεις, πίσω από κάθε λέξη, πίσω από κάθε περιστατικό που σημάδεψε την ζωή της Άρτεμις και της φίλης της Θάλειας.
Δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, που ενώ μεγαλώνουν μαζί, στην διαδρομή της ζωής τους, θα διαπιστωθεί, ότι η επαναστατική σκέψη της Άρτεμις θα έρθει πάμπολλες φορές σε σύγκρουση, με την υποτακτική φύση της φίλης της.
Μία αρκετά καλή, ενδιαφέρουσα ιστορία που ενώ περνάει σπουδαία μηνύματα θάρρους και αισιοδοξίας απέναντι στην συντηρητικότητα της κοινωνίας, ωστόσο, η εξέλιξή της ακολουθεί έναν αργό παλμό, υπεισέρχονται λεπτομέρειες, που μπορεί να μην ενδιαφέρουν και αυτό, ενδέχεται να κουράσει τον αναγνώστη.
Η γραφή, διάχυτα λυρική και ποιητική, εναλλάσσεται με τον πεζό λόγο δίνοντας ένα ρομαντικό αποτέλεσμα, τονίζοντας την ευαίσθητη ματιά της συγγραφέας να παρατηρεί, να καταγράφει αλλά και να διαφοροποιείται ανάλογα με τις περιστάσεις.
Εν κατακλείδι, το μυθιστόρημα «Αβερτοσιά» είναι ένα δραματικό, κοινωνικό μυθιστόρημα εσωτερικής αναζήτησης, επανάστασης και συναισθηματικής ωρίμανσης που θα γοητεύσει τους αναγνώστες με την δυναμικότητα και την ευαισθησία του!
Α.Δ.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι