Μετά την ευμενή υποδοχή της πρώτης έκδοσης του παρόντος έργου, όπου είχαν συγκεντρωθεί για πρώτη φορά στη νομική βιβλιογραφία τα σημαντικότερα υποδείγματα που αφορούν τη φορολογική διαδικασία, καθώς και την δικαστική αμφισβήτηση πράξεων και παραλείψεων των φορολογικών αρχών, αλλά και λόγω των αλλαγών που επήλθαν στην οικεία νομοθεσία από το χρόνο της πρώτης έκδοσης, κατέστη αναγκαία η παρούσα δεύτερη έκδοση.
Για το σκοπό της νέας έκδοσης έπρεπε να προσαρμοστούν όλα τα νομοθετήματα στις μεταβολές του ουσιαστικού αλλά και του δικονομικού σχετικού πλαισίου. Έτσι, για παράδειγμα, για τις διαφορές εκείνες που η αρμοδιότητα εκδίκασης μεταφέρθηκε στον οικείο Πρόεδρο Πρωτοδικών (π.χ. τα μέτρα διασφάλισης του άρθρου 46 του ΚΦΔ), χωρίς μάλιστα να απαιτείται για το παραδεκτό του ενδίκου βοηθήματος η προηγούμενη άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής, τα σχετικά υποδείγματα αναπροσαρμόστηκαν κατάλληλα. Παρόμοια, τροποποιήθηκαν τα υποδείγματα για τις περιπτώσεις επιβολής κυρώσεων, λόγω της μεταβολής στο μεταξύ των διατάξεων του ΚΦΔ για την επιβολή προστίμων για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, με την ουσιαστικοποίηση των σχετικών κυρώσεων ήδη από το Ν 4337/2015 και κατόπιν και με άλλους νόμους. Για το ζήτημα αυτό προστέθηκαν εξάλλου και νέα υποδείγματα, όπου κρίθηκε αναγκαίο. Ακόμη, εκσυγχρονίστηκαν όσα υποδείγματα αφορούσαν την παροχή προσωρινής προστασίας, λόγω της μεταβολής των άρθρων 200 επ. ΚΔΔ και την μεταβολή και του πλαισίου για παροχή προσωρινής προστασίας επί φορολογικής έφεσης.
Αυτονόητα, σε όλα τα υποδείγματα ελήφθη υπόψη και συμπεριλήφθηκε κατά το δυνατόν στις παρατηρήσεις κάθε υποδείγματος τόσο η νομολογία που προέκυψε μετά την πρώτη έκδοση επί των θεμάτων που κάθε υπόδειγμα αφορά όσο και οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι της ΑΑΔΕ.
Και σε αυτή την έκδοση καταβλήθηκε προσπάθεια να καλυφθεί η πλειονότητα των περιπτώσεων των φορολογικών διαφορών, ώστε ο δικηγόρος να έχει κάθε φορά ένα τουλάχιστον υπόδειγμα, που θα τον καλύψει από την άποψη των διαδικαστικών και δικονομικών προϋποθέσεων και θα τον βοηθήσει, επιπλέον, να συντάξει με πληρότητα το οικείο διαδικαστικό έγγραφο ή δικόγραφο και από την άποψη των ουσιαστικών προϋποθέσεων.
Η διάρθρωση του Έργου ακολουθεί την εξής δομή: Η πρώτη ενότητα του βιβλίου, που αφορά τη διαδικασία ενώπιον των αρχών της φορολογικής διοίκησης, χωρίζεται σε τρία επιμέρους κεφάλαια: α) Απόψεις - Έγγραφα ενώπιον της Φορολογικής Αρχής, β) Ενδικοφανείς προσφυγές, γ) Τεκμηρίωση απόκτησης μερισμάτων από ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνονται τα υποδείγματα ενδίκων βοηθημάτων και μέσων που αφορούν τη δικαστική αμφισβήτηση των πράξεων/παραλείψεων της φορολογικής διοίκησης και χωρίζονται σε: α) Προσφυγές που αφορούν τα ειδικότερα φορολογικά αντικείμενα (εισόδημα, ΦΠΑ, πρόστιμα, φορολογία κληρονομιών και άλλες φορολογίες), β) αίτηση αναστολής, γ) έφεση, δ) αναίρεση, ε) τριτανακοπή, στ) ανακοπή ερημοδικίας, ζ) αίτηση αναθεώρησης, η) αίτηση διόρθωσης/ερμηνείας, θ) πρόσθετοι λόγοι, ι) υπομνήματα και ια) ανακοπές.
Στο έργο έχουν ενταχθεί, επίσης, υπόδειγμα προσφυγής κατά τελωνειακής καταλογιστικής πράξης, καθώς και υπόδειγμα προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για φορολογική διαφορά.
Σημαντική βοήθεια θα εξακολουθήσουν και σε αυτή την έκδοση να παρέχουν τα ερμηνευτικά σχόλια και οι παρατηρήσεις που συνοδεύουν κάθε υπόδειγμα, τα οποία περιέχουν τις βασικές δικονομικές κυρίως ρυθμίσεις του υποδείγματος και έτσι καθοδηγούν περαιτέρω τον χρήστη στη σύνταξη του εκάστοτε δικογράφου.
Το βιβλίο Υποδείγματα Φορολογικού Δικαίου σκοπό έχει και υπό δεύτερη έκδοση να συνεχίσει να προσφέρει άμεση και πρακτική συνδρομή τόσο στο δικηγόρο της πράξης, αυτόν που δεν έχει καμία εξοικείωση με τις φορολογικές διαφορές και επιθυμεί να συντάξει ένα τέτοιο δικόγραφο από την αρχή, όσο και στον πιο έμπειρο νομικό, που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις δικονομικές κυρίως γνώσεις του για τη σύνταξη φορολογικών δικογράφων, καθώς και να έχει σταθερά δίπλα του έναν αξιόπιστο οδηγό.