Η "Κρητική Αμπελογραφία" αποτελεί μονογραφία του κρητικού αμπελώνα και των ποικιλιών του. Μελετά την ιστορία, την οργάνωση, τη δομή και την έκταση του κρητικού αμπελώνα, την παραγωγή αμπελουργικών προϊόντων, το ρόλο της αμπελουργίας, διαχρονικά, στη διαμόρφωση της αισθητικής του αγροτικού τοπίου, στην οικονομία και στον πολιτισμό της Κρήτης.
Στον τόμο παρουσιάζονται αναλυτικά 39 ποικιλίες, παλαιές και νέες, ξεχασμένες και γνωστές, ποικιλίες οινοποιίας, επιτραπέζιας κατανάλωσης και σταφιδοποίησης. Για καθεμία δίδεται η πλήρης αμπελογραφική περιγραφή, οι καλλιεργητικές της ιδιότητες, η συμπεριφορά της στον εμβολιασμό και τα υποκείμενα, η αντοχή ή η ευπάθειά της στα παθογόνα, οι ποιοτικοί χαρακτήρες των σταφυλιών και των παραγόμενων προϊόντων. Όλες οι περιγραφές συνοδεύονται από φωτογραφίες της νεαρής βλάστησης, του φύλλου και του σταφυλιού.
Η εκτενής αναφορά στην ετυμολόγηση του ονόματος κάθε ποικιλίας, πέρα από το λογοτεχνικό-λαογραφικό ενδιαφέρον, αποτελεί πηγή χρήσιμων πληροφοριών για τους ποιοτικούς χαρακτήρες, τις καλλιεργητικές ιδιότητες και την προσαρμοστικότητα της ποικιλίας στο ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Κρήτης.
Τέλος, στο Επίμετρο παρουσιάζονται το "Σουλτανί αμπέλι" και το "Ραζακί σταφύλι", ονόματα που επικράτησαν στην Κρήτη για τη Σουλτανίνα και το Ραζακί, δύο εμβληματικές ποικιλίες αμπέλου που συνδέθηκαν στενά με τον Κρητικό αμπελουργό, καθώς και μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στον Κρητικό Μαλβαζία.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.