Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο τη μεθοδολογία του δικαίου για την κυπριακή έννομη τάξη. Η ύλη του παρουσιάζεται με συνοπτικό τρόπο και εμπλουτίζεται με παραδείγματα και περιπτωσιολογία από όλους σχεδόν τους κλάδους του δικαίου, προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρων όλων των νομικών.
Τα επιμέρους θέματα του σχετικού υλικού χωρίζονται σε δύο βασικά κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζονται οι βαθμίδες, τα κριτήρια και οι μέθοδοι ερμηνείας και περαιτέρω διάπλασης του δικαίου (αρχή n.c.n.p.s.l., ερμηνεία διατάξεων Ποινικής Δικονομίας, ερμηνεία υπό στενή έννοια, αναλογία νόμου και αναλογία δικαίου, διορθωτική ερμηνεία, ερμηνεία σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και την ΕΣΔΑ κ.ά.).
Στο δεύτερο μέρος αναλύονται περιπτώσεις ερμηνείας και περαιτέρω διάπλασης του δικαίου κυρίως από την κυπριακή έννομη τάξη (συγκεκριμενοποίηση αόριστων νομικών εννοιών, περιπτώσεις αντίθεσης με ΕΣΔΑ και νομολογία ΕΔΔΑ στην ποινική διαδικασία, παραδείγματα contra legem ερμηνείας, φαινομενική συρροή ποινικών αδικημάτων, θεωρία του αντικειμενικού καταλογισμού του αποτελέσματος της πράξης στον δράστη, ίση μεταχείριση στην απασχόληση, κάλυψη κενών της εθνικής έννομης τάξης με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχή της ισότητας των όπλων, άρση εταιρικού πέπλου, προσβολές περιουσίας, πειθαρχική διαδικασία κ.ά.).
Αποτελεί ένα σημαντικό και χρηστικό βοήθημα, δεδομένου ότι η γνώση της μεθοδολογίας του δικαίου είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη για κάθε νομικό.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.