Ποιες συνθήκες επιτρέπουν τη μαζική προσέλευση επενδυτών στο Χρηματιστήριο; Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να εκδηλωθεί αυτή η συλλογική, τύπου αγέλης, συμπεριφορά; Σε τι βαθμό υφίσταται ή όχι επιρροή από πηγές που, κατά τεκμήριο, διαθέτουν προνομιακή πληροφόρηση;
Στα ερωτήματα αυτά απαντά η έρευνα που περιλαμβάνεται στο παρόν βιβλίο και η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2005-2006, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου στην Οικονομική και Οργανωτική Ψυχολογία. Το έναυσμα για την έρευνα ήταν η "φούσκα" της Σοφοκλέους, το 1999.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, Κώστας Βεργόπουλος, η μελέτη αυτή είναι πολύτιμη για την κατανόηση της οδυνηρής εμπειρίας του 1999, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν το κράτος και η κυβέρνηση, που τη διαχειρίστηκαν, μαζί με τα συστήματα μονομερούς πληροφόρησης και τους πάντα γνωστούς-αγνώστους "γύπες" του Χρηματιστηρίου.
Η έρευνα, αναφέρει ο καθηγητής Τηλέμαχος Ιατρίδης, εντάσσεται σε μία παράδοση κριτικής κοινωνικής επιστήμης, αυτήν που θέλει την έρευνα να συναντά την κοινωνία ως κριτική αυτοσυνείδηση και όχι ως εργολάβος ή πωλητής.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.