Το παρόν έργο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία του συνταγματικού και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ερμηνεύεται κατ΄ άρθρον με σκοπό την πλήρη, συστηματική και πρακτικά προσανατολισμένη επιστημονική επεξεργασία της ευρύτατης ύλης του. Σε κάθε άρθρο παρουσιάζεται η ειδική ξενόγλωσση και ελληνική βιβλιογραφία, οι κατοχυρώσεις σε αντίστοιχα άρθρα σε ΕΣΔΑ, Διεθνείς Συμβάσεις και ελληνικό Σύνταγμα, το συναφές παράγωγο ευρωπαϊκό δίκαιο, τα σημεία επαφών και επικαλύψεων με άλλα άρθρα του Χάρτη. Η ανάλυση συνδυάζει θεωρητική επεξεργασία με κριτική παρουσίαση της νομολογίας. 6 χρόνια από την θέση του σε ισχύ και 15 από την αρχική διαμόρφωσή του υφίσταται πλούσια θεωρητική και νομολογιακή επεξεργασία του Xάρτη. Ελήφθη υπόψιν η νομολογία του ΔΕΕ και του ΓΔΕΕ, αλλά και του ΕΔΔΑ και εθνικών δικαστηρίων, καθώς και ελληνόφωνη, αγγλόφωνη, γερμανόφωνη, γαλλόφωνη βιβλιογραφία.
Όπως επισημαίνει ο επιμελητής στον πρόλογο, η δημοκρατία είναι η καρδιά του (ευρωπαϊκού, διεθνούς, εθνικού) Συνταγματικού Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα η ψυχή του. Συνταγματικό Δίκαιο χωρίς δεσμευτικό κατάλογο θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι καλοκαίρι χωρίς ήλιο. Με τη νομικοποίηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, από 1.12.2009, το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο εξελίχθηκε σε γνήσιο Συνταγματικό Δίκαιο. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είναι, σε ομολογουμένως δύσκολους για την Ευρώπη καιρούς, θετικό σημείο τομής και προοπτικής για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.