Η παρούσα μονογραφία έχει ως αντικείμενο την ανάλυση των συστημάτων φορολογίας μερισμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ανάδειξη των γενικών αρχών που διέπουν τη φορολογία μερισμάτων και το περιεχόμενο της φορολογίας αυτής. Επιχειρεί να δώσει τεκμηριωμένες από θεωρητική, νομολογιακή και συγκριτική άποψη απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για την έννοια μερίσματος, το δικαίωμα φορολόγησης του, το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης στο μέρισμα κ.λπ..
Στο Πρώτο Μέρος, που επιγράφεται "Νομιμοποιητικό θεμέλιο", παρουσιάζονται συστηματικά οι λύσεις που έχει ακολουθήσει ο νομοθέτης σχετικά με το φόρο στο μέρισμα σε Ελλάδα και εξωτερικό και αναδεικνύονται οι γενικές αρχές στο ελληνικό, διεθνές και ενωσιακό δίκαιο που διέπουν τη φορολογία μερισμάτων ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι νομικά επιτρεπτό να φορολογείται το μέρισμα.
Στο Δεύτερο Μέρος, που φέρει τον τίτλο "Περιεχόμενο της φορολογίας μερισμάτων", αντιμετωπίζονται τα ζητήματα που αφορούν στο ποιος είναι δυνατό να επιβαρύνεται με φόρο επί του μερίσματος, ποιο μπορεί και ποιο πρέπει να είναι το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης στο μέρισμα και πως διαμορφώνεται ποιοτικά και ποσοτικά το αντικειμενικό περιεχόμενο της φορολογίας μερισμάτων.
Με τη μονογραφία επιχειρείται για πρώτη φορά μια συστηματική παρουσίαση όλων των νομοθετικών προσπαθειών ρύθμισης της φορολογίας μερισμάτων στην Ελλάδα από το 1955 και η ανάδειξη της τελολογίας κάθε νομοθετικής επέμβασης στο πεδίο αυτό, καθώς και η αναλυτική παρουσίαση των ισχυουσών επιλογών των αλλοδαπών νομοθεσιών. Η εργασία συνοδεύεται από πολυάριθμες υπομνηματικές αναφορές, ενώ εκτεταμένες είναι και οι βιβλιογραφικές αναφορές σε αγγλοσαξωνικές και γαλλικές πηγές της εμπορικής και φορολογικής φιλολογίας.
Δεδομένης της σημασίας του ζητήματος της φορολόγησης των μερισμάτων τόσο για το νομικό πρόσωπο όσο και για το δικαιούχο, σε βαθμό που η εκάστοτε επιλογή σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση του μερίσματος να επιδρά ακόμη και στην επιλογή του τύπου της επιχειρηματικής δράσης, η παρούσα μονογραφία συνιστά σημαντική συνεισφορά στον κλάδο του φορολογικού δικαίου, στην οποία θα προστρέξουν μετά βεβαιότητας όσοι ασχολούνται με το εταιρικό φορολογικό δίκαιο.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.