Ένα χαμένο ημερολόγιο, ξεχασμένο για δεκαετίες σε μία βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, μας διηγείται την ιστορία του "Ανθρώπου των Θαυμάτων"...
Μέσα στη δίνη των επάλληλων πολέμων στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας επιστήμονας τολμάει και δρα ενάντια στη καθεστηκυία τάξη... ενάντια στο ανερχόμενο κίνημα του Πνευματισμού και τους υποστηρικτές του (από καθηγητές πανεπιστημίου έως πρωθυπουργούς της χώρας), φέρνοντας στην Ελλάδα την επιστημονική μελέτη των ψυχικών φαινομένων.
Και το όνομα αυτού, Άγγελος Τανάγρας· αρχίατρος και απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, αναγνωρισμένος λογοτέχνης στην ίδια εκδοτική στέγη με τους Κωστή Παλαμά και Πηνελόπη Δέλτα, ιδρυτής της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών και "πατέρας" της ελληνικής παραψυχολογίας.
Πειράματα τηλεπάθειας με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαλεύκανση εγκλημάτων και διαλέξεις για την αστυνομία, μαθήματα παραψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο, ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα. Και όλα αυτά, σε μία εποχή που οι διανοούμενοι δημιουργούσαν πνευματιστικούς κύκλους πιστεύοντας ότι επικοινωνούν με πνεύματα νεκρών.
Από τους κοσμικούς χορούς των ξακουστών μεγάρων της παλαιάς Αθήνας έως την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη του 1920, από τα πεδία μαχών του "ατυχούς" ελληνοτουρκικού πολέμου έως τους ακαδημαϊκούς κύκλους των διεθνών συνεδρίων παραψυχολογίας, βιώστε τη δόξα και συνάμα την ανείπωτη φρίκη μέσα από τις εμπειρίες του συγγραφέα· ζήστε ξανά, σαν να ήσασταν παρόντες, την εποχή που διαμόρφωσε, όσο καμία άλλη, τη νεότερη Ελλάδα.
"[...] κυριολεκτικά γοητεύθηκα από το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα, του οποίου ο λόγος είναι τόσο πειστικός, ακριβής και σαφής, ώστε, τουλάχιστον όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα αυτά, να μπορούν να αναγνωρίσουν τη γνησιότητά τους." - Δρ. Στέφανος Παϊπέτης, Πανεπιστήμιο Πατρών
"Ο Τανάγρας υπήρξε μία ηγετική φυσιογνωμία ικανή να εμπνεύσει, έχοντας ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο που ήταν ευδιάκριτο στις εργασίες της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνώ..." - Lisette Coly, Πρόεδρος του Parapsychology Foundation, Νέα Υόρκη
"Το ημερολόγιο του Άγγελου Τανάγρα αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη στο έργο του σημαντικού αυτού επιστήμονα." - Δρ. Ανδρέας Βέγλης, Πρόεδρος τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.