Η μελέτη πανεπιστημιακών λόγων προσφέρει δυνατότητες ανάδειξης πτυχών όχι μόνον του ελληνικού Πανεπιστημίου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και ιστορίας. Το ανά χείρας βιβλίο μελετά τον δημόσιο πανεπιστημιακό λόγο, όπως αυτός προβάλλεται μέσα από τους λόγους που εκφωνήθηκαν από το 1837 έως το 1911.
Παρουσιάζονται και αξιολογούνται κατά χρονολογική σειρά εντεταλμένες ομιλίες Πρυτάνεων και Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις κεντρικές ακαδημαϊκές τελετές και εκδηλώσεις. Ειδικότερα, μελετώνται οι λόγοι των πρυτανικών αρχών κατά την παράδοση και παραλαβή της πρυτανείας, οι λόγοι της εορτής των Τριών Ιεραρχών, της επετείου της εγκαθιδρύσεως του Πανεπιστημίου και, τέλος, εκείνοι της 25ης Μαρτίου. Στο πλαίσιο της έρευνας, αναζητήθηκαν οι ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες και οι άξονες, οι αντιλήψεις, οι θέσεις και οι μετασχηματισμοί του δημόσιου λόγου. Το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό συγκείμενο και η ακαδημαϊκή πραγματικότητα αποτυπώνονται στους λόγους αυτούς, αναδεικνύοντας τον ρόλο και τον λόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών στον δημόσιο βίο της χώρας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.