Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ομαδοκεντρικές διδακτικές πρακτικές στο δημοτικό σχολείο
Εποικοδομηστική και διαπολιτισμική παιδαγωγική προσέγγιση
Βιβλίο Εκπαίδευση. Παιδαγωγική >> Διαπολιτισμική εκπαίδευση >> Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Χαλκιάς, Γεώργιος Δ. ()
Εκδότης: Λεξίτυπον
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-597-048-2 Λεξίτυπον 2016
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 234
Ο τύπος διδασκαλίας που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο, καθορίζει εν πολύς το περιεχόμενο και τη διαδικασία μάθησης και διαμορφώνει τα τελικά αποτελέσματα της σχολικής εκπαίδευσης. Ανάλογα με το είδος των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των βασικών στοιχείων της διδασκαλίας (εκπαιδευτικός, μαθητής, διδακτικό αντικείμενο, διδακτικό πλαίσιο) η διδασκαλία παίρνει διαφορετική μορφή. Έτσι, διαμορφώνεται μια ποικιλία διδακτικών πρακτικών, οι οποίες μπορούν να καταταγούν σε μεγάλες κατηγορίες, όπως η δασκαλοκεντρική, η μαθητοκεντρική, η γνωσιοκεντρική και η ομαδοκεντρική. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των τεσσάρων αυτών κατηγοριών διδασκαλίας αποτελούν η δογματική διδασκαλία, η διδασκαλία εξάσκησης, η κριτική διδασκαλία και η συνεργατική μάθηση.

Ένας από τους βασικότερους στόχους του σχολείου είναι να οδηγήσει τους μαθητές στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ώστε να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις τους γραπτά και προφορικά, με αποτελεσματικό τρόπο και να διαχειρίζονται τις κοινωνικές τους σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας που θα συναντήσουν στη ζωή τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε ότι η ομαδική διδασκαλία μπορεί να προσφέρει το κατάλληλο λειτουργικό πλαίσιο, όπου οι μαθητές, συνεργαζόμενοι σε μικρές ομάδες, μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες μάθησης και κοινωνικές δεξιότητες. Πρόκειται για μια κοινωνική μορφή διδασκαλίας που εφαρμόζεται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και στα περισσότερα μαθήματα. Οι μαθητές μιας τάξης χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, όπου τα μέλη τους συνεργάζονται για την πραγματοποίηση κοινών μαθησιακών στόχων.

Στο βιβλίο αυτό προσδιορίζεται το παιδαγωγικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η ομαδική διδασκαλία, ο ρόλος της στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται στη συνεργατική μάθηση, στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και στη διδασκαλία με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), μέσα από ενδεικτικά διδακτικά σενάρια σε μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα