Τα παιδιά, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών, βομβαρδίζουν τους μεγάλους με ερωτήσεις σχετικά με τον θάνατο, το καλό, το κακό, το σωστό, το λάθος, την αλήθεια, το θάρρος κ.ά. Οι ερωτήσεις αυτές συνιστούν έναν θησαυρό που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτος. Στο βιβλίο οι δύο καταξιωμένες συγγραφείς, με εύστοχα παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές, καθοδηγούν τους γονείς ώστε, αξιοποιώντας τις απορίες των παιδιών, να τα βοηθήσουν να αντιληφθούν την αξία του στοχασμού, να διευρύνουν τις αναζητήσεις τους, να μάθουν να βρίσκουν λύσεις, να γίνουν πιο ελεύθερα και να διαμορφώσουν μια συγκροτημένη προσωπικότητα.
Το να φιλοσοφεί κάποιος μαζί με τα παιδιά είναι πολύ πιο απλό απ ό,τι φαίνεται. Δεν αφορά μόνο τη διδασκαλία της φιλοσοφίας ή των φιλοσόφων, αλλά στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση του ερωτηματολογίου τους. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, κινητοποιούμε την ικανότητά τους να διατυπώνουν συλλογισμούς, [...] τα προετοιμάζουμε να ζήσουν σε έναν κόσμο μέσα στον οποίο πρέπει πολύ συχνά να δρούμε χωρίς να έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας. [...] Αυτοί οι φιλοσοφικοί περίπατοι, όταν γίνονται μια οικεία και οικογενειακή εμπειρία, μπορούν να τροφοδοτήσουν έναν διεγερτικό διάλογο μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, μπορούν να φέρουν κοντά διαφορετικές γενιές και να μας βοηθήσουν όλους να μεγαλώσουμε, όποια ηλικία και αν έχουμε.
Nicole Prieur, Isabelle Gravillon
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.