Με άξονα την πολεµική σύγκρουση ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία µεταξύ 1919 και 1922, που κορυφώνεται µε τον διωγµό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και την καταστροφή της Σµύρνης, ο Οµέρο Αρίτζις αφηγείται τις δραµατικές συνέπειες του διωγµού αυτού.
O Νικίας, ένας Έλληνας πρώην στρατιώτης και τώρα πρόσφυγας, θα πρέπει να αντιµετωπίσει την επιστροφή σε µια πατρίδα ριζικά µεταµορφωµένη από την αντάρα του πολέµου. Ωστόσο, είναι ακόµη ικανός να ζωντανεύει τις πιο µύχιες αναµνήσεις της ζωής του, ως και την ίδια την υπόσχεση του έρωτα. Περιπλανιόµαστε µαζί του στους δρόµους της κατεστραµµένης πόλης, συγχέουµε τους ήχους της απόγνωσης µε τις φωνές των αρχαίων ποιητών που µας τραγουδούν το ένδοξο παρελθόν της πόλης της ζωής και µας εµψυχώνουν για να παραµείνουµε ζωντανοί. Καθώς κινούνται σαν οµηρικά φαντάσµατα, χαµένα µέσα σ’ αυτό το σκηνικό του ολέθρου, τα πρόσωπα αυτού του έργου δηµιουργούν στον µυηµένο αναγνώστη µια αίσθηση οικειότητας, ενώ στον νεοφώτιστο προσφέρουν ένα συναρπαστικό ιστορικό και µυθολογικό οδοιπορικό το οποίο, κατά το πρότυπο της κλασικής εποποιίας, συνορεύει τόσο µε το ηρωικό στοιχείο, όσο και µε το φοβερό και φωτίζει τα εσώτερα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.
Ο αναγνώστης του Η Σµύρνη στις φλόγες θ’ ανακαλύψει πως τα αιµατηρά γεγονότα της καταστροφής της Σµύρνης φωτίζονται µε µεγάλη µαεστρία από την ποιητική γλώσσα του Αρίτζις, ο οποίος πέρα από την αφήγηση έχει τη ικανότητα να αναπλάθει πολύ ζωντανά εικόνες και καταστάσεις.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.