Στο παρόν βιβλίο επιχειρείται να περιγραφεί η έννοια της θεραπευτικής σχέσης. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: από τη μια, περιγράφεται η θεραπευτική σχέση καθαυτή, ιδωμένη συνολικά ως αλληλεπίδραση δύο πόλων, όπως θα πρέπει να την έχει στον νου του κάθε κλινικός ή/και ψυχοθεραπευτής· από την άλλη, περιγράφονται οι «διαφορετικοί τρόποι» θεραπευτικής σχέσης, από την οπτική διαφορετικών προσεγγίσεων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ψυχαναλυτική, η γνωσιακή-συμπεριφορική και η συστημική. Αναζητούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θεραπευτικής σχέσης σε επίπεδο ατόμου, ζεύγους, οικογένειας, ομάδας και αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητές της σε συγκεκριμένες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις.
Η θεραπευτική σχέση, όπως οτιδήποτε «θεραπευτικό», μπορεί να έχει κι αυτή «ανεπιθύμητες ενέργειες». Συζητείται ο τρόπος με τον οποίο τα προβλήματα αυτά θα γίνουν αντιληπτά στην πορεία της θεραπείας, πόσο απειλητικά μπορεί να καταστούν και πώς ο θεραπευτής θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα εμπόδια προς όφελος του θεραπευόμενου.
Με το βιβλίο αυτό ο Κλάδος Ψυχοθεραπείας της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας προσπάθησε να φέρει κοντά τις απόψεις καταξιωμένων ψυχοθεραπευτών, αντιπροσώπων διαφορετικών προσεγγίσεων. Ελπίζουμε να έχει επιτευχθεί το ζητούμενο: η συνύπαρξη των διαφορετικών προσεγγίσεων σε έναν κοινό χώρο.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.