Στην ομιλία του κατά τη γιορτινή λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο στις 15/8/2014, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την Ιερά Μονή ως ζωντανό ιστορικό θησαυροφυλάκιο το οποίο, όπως ανέφερε αυτολεξεί, "ξυπνά μνήμες και γεγονότα αιώνων του Γένους των Ορθοδόξων και του ιδικού μας ευσεβούς Γένους των Ρωμαίων". Το ευσεβές Γένος των Ρωμαίων. Το ευσεβές Γένος των Ρωμηών.
Αυτό το Γένος των Ρωμηών θέλησε να προσεγγίσει ο παρών τόμος. Τους Ρωμηούς, τον πολιτισμό τους, τη ρωμηοσύνη. Έχει νόημα να μιλάμε για Ρωμηούς σήμερα; Πώς μπορεί να εκφραστεί ο ρωμαίικος πολιτισμός στις μέρες μας; Έχει κάτι να προτείνει η ρωμηοσύνη στο άνθρωπο του εικοστού πρώτου αιώνα;
Τριάντα τρία άρθρα και το ιδρυτικό καταστατικό ενός συλλόγου. Τα άρθρα ταξινομημένα σε έξι ομάδες. Κάθε ομάδα μια γενική πρόταση ρωμαίικου βηματισμού. Ο σύλλογος με όνομα "Η Ρωμανία Νικά". Σκοπός του η κατάργηση της χρήσης από το Ελληνικό Κράτος και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των όρων "Βυζάντιο", "Βυζαντινός" κλ και την αντικατάσταση τους με τα ιστορικώς ορθά "Ρωμανία", "Ρωμαίικος", "Ρωμηός" κλ.
Ο παρών τόμος αποτελεί ευκαιρία και αφορμή ζυμώσεων ως προς την αυτοσυνειδησίας μας, την ψηλάφηση του προσώπου μας και την πορεία του Γένους μας στο μέλλον.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.