Γράφουν οι:
Θεοδοσία Ανθοπούλου, Ντίνα Βαΐου, Μιχαήλ Βαΐτης, Λουδοβίκος Βασενχόβεν, Δημήτρης Γούσιος, Θεόδωρος Ιωσηφίδης, Παύλος Κανάρογλου, Αικατερίνη Κλωνάρη, Ηλίας Α. Κουρλιούρος, Μαρία Κωνστάντογλου, Μιχάλης Μοδινός, Ηλέκτρα Πετράκου, Γιάννης Ρέντζος, Αντώνης Ροβολής, Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Σοφία Σκορδίλη, Νικόλαος Σουλακέλλης, Θεανώ Σ. Τερκενλή, Κωστής Χατζημιχάλης, Αστέρης Χουλιάρας, Ιωάννης Χωριανόπουλος
Ο συλλογικός αυτός τόμος προσεγγίζει ζητήματα που συνδέονται με τη σχέση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κοινωνικής δυναμικής με το χώρο και τα χωρικά φαινόμενα.
Ο χώρος προσεγγίζεται με πολυδιάστατο τρόπο, κυρίως ως κοινωνική σχέση, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η σημασία του για τη συγκρότηση και τη δυναμική κρίσιμων πεδίων της κοινωνικής ζωής.
Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη:
-Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη θεωρία, την ιστορία και τις μεθόδους έρευνας της ανθρωπογεωγραφίας.
-Το δεύτερο μέρος εξετάζει τα βασικά πεδία της επιστήμης αυτής, καλύπτοντας ζητήματα αλληλεπίδρασης του χώρου με την κοινωνία, τους ανθρώπινους πληθυσμούς, την πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, το φύλο, καθώς και ζητήματα γεωγραφικής κινητικότητας, τουρισμού, υπαίθρου, χωρικού σχεδιασμού και αστικής ανάπτυξης.
-Τέλος, το τρίτο μέρος αφιερώνεται σε σημαντικά θέματα ειδικού ανθρωπογεωγραφικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η πολιτισμική στροφή στη γεωγραφία, η νέα οικονομική γεωγραφία, η γεωγραφική εκπαίδευση και διδακτική, καθώς και οι σχέσεις κοινωνίας και φύσης.
Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές γεωγραφίας και επιστημών του χώρου γενικότερα, σε κοινωνικούς επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις πολύπλοκες χωρο-κοινωνικές σχέσεις και εξελίξεις στην εποχή μας.
Περιέχει τετράχρωμο παράρτημα σχεδίων, χαρτών και φωτογραφιών.