"Ο εμποράκος, ο έμπορος, ο γυαλοπώλης, ο πραματευτής, άλλοι με καροτσάκια κι άλλοι με κοφίνια, πουλούσανε την πραμάτιά τους, όλοι με "βερεσέ". Το τεφτεράκι έκανε χρυσές δουλειές. Προσταφαιρέσεις, λογαριασμούς, κι όταν γινότανε εξόφληση, τραβούσε ένα μεγάλο Χου". (απόσπασμα από το βιβλίο)
"Τα πρώτινα και τα τωρινά" είναι μικρές ιστορίες παρμένες από τη διαχρονική πορεία της Καισαριανής, από το 1922 που έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες έως το ξεκίνημα της τελευταίας δεκαετίας της χιλιετηρίδας. Ο Γιάννης Κουβάς, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της προσφυγιάς, παρουσιάζει παραστατικά τα ήθη, τα έθιμα και τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της Καισαριανής, με πνεύμα άλλοτε νοσταλγικό και άλλοτε σατιρικό ή και καυστικό. Η σύγκριση ανάμεσα στη ζωή των Καισαριανιωτών του χθες και του σήμερα είναι αναπόφευκτη, καθώς ο συγγραφέας -είτε ως ερευνητής είτε ως αυτόπτης μάρτυρας, γνωρίζει τις ομοιότητες και τις διαφορές στη συμπεριφορά των γενιών. Ο Υμηττός, η εγκατάσταση των προσφύγων, οι γιορτές, οι εκκλησίες, οι τοποθεσίες, τα σχολεία, οι καφενέδες, τα σπίτια, τα επαγγέλματα, τα παρατσούκλια, οι εκλογές, οι επώνυμοι κάθε εποχής, παρελαύνουν μέσα στις 176 σελίδες του βιβλίου του Γιάννη Κουβά. Το έργο συμπληρώνεται από φωτογραφίες που δείχνουν την ανάπτυξη της πόλης από το 1922 μέχρι το 1991. "Τα πρώτινα και τα τωρινά" του Γιάννη Κουβά αποτελούν ιστορική και λαογραφική παρακαταθήκη για τους Καισαριανιώτες κάθε ηλικίας.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.