Η ιστορία της Λατινικής Αμερικής, γεμάτη ρήξεις αλλά και συνέχειες, είναι αναμφίβολα συναρπαστική. Οι λατινοαμερικανικές χώρες έχουν εγγενείς διαφορές αλλά και βασικές ομοιότητες που σε μεγάλο βαθμό πηγάζουν από το κοινό αποικιακό παρελθόν τους. Τρεις αιώνες ισπανικής και πορτογαλικής κυριαρχίας άφησαν αποδεκατισμένους τους ιθαγενείς πληθυσμούς και μία κληρονομιά εξάρτησης αυτής της πλούσιας σε φυσικούς πόρους ηπείρου.
Η ιστορικός Μαρία Δαμηλάκου διατρέχει την περίοδο από το τέλος της αποικιοκρατίας στις αρχές του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας. Στο βιβλίο παρουσιάζονται και αναλύονται ανά χώρα οι κομβικές φάσεις αυτής της πορείας: - Τα επαναστατικά κινήματα και η δύσκολη φάση της συγκρότησης των εθνικών κρατών. - Ο φιλόδοξος εκσυγχρονισμός των νέων κρατών με τις αντιφάσεις και τα όριά του. - Η δυναμική είσοδος πλατιών κοινωνικών στρωμάτων στην πολιτική ζωή στις αρχές του 20ού αιώνα και το φαινόμενο του λαϊκισμού. - Τα αναπτυξιακά πειράματα μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. - Η επαναστατική έκρηξη με αφορμή την Κουβανική Επανάσταση και ο παρεμβατισμός των ΗΠΑ. - Η βία της κρατικής τρομοκρατίας και η δύσκολη μετάβαση στη δημοκρατική ομαλότητα. - Ο νεοφιλελευθερισμός της δεκαετίας του 1990. - Η νέα πολιτική και οικονομική τάξη, σε αναζήτηση μιας ουσιαστικής αποαποικιοποίησης.
Η Λατινική Αμερική, τόσο οικεία και ταυτόχρονα τόσο άγνωστη στη χώρα μας, αποτελεί διαχρονικά έναν μοχλό στη διεθνή σκηνή και οι εξελίξεις σ\' αυτή τη γεμάτη αντιθέσεις ήπειρο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.