Οι Σχολικές Βιβλιοθήκες συγκρινόμενες με τις άλλες βιβλιοθήκες έχουν μια ιδιαιτερότητα, αφού ο ρόλος τους είναι διττός: λειτουργούν μεν με τρόπο όμοιο με τις όποιες άλλες βιβλιοθήκες, αλλά πάντοτε αφενός υπηρετούν τις ανάγκες ενός ιδιαίτερου θεσμού, όπως είναι το σχολείο, και αφετέρου το κοινό τους είναι ένα "ειδικό" κοινό, αφού αποτελείται μόνο από μέλη της σχολικής κοινότητας - δηλαδή από εκπαιδευτικούς και, κυρίως, από μαθητές.
Η εργασία μας δεν υιοθετεί μια στενά βιβλιοθηκονομική προσέγγιση, αλλά πραγματεύεται κυρίως τη γενικότερη λειτουργία και τη χρησιμότητά τους, παρουσιάζοντας, επιπλέον, και τρόπους αξιοποίησης αυτών των βιβλιοθηκών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και διδακτικής καθημερινότητας. Η προσέγγισή μας είναι ιστορικοκοινωνική και, ταυτόχρονα, υιοθετεί την οπτική των επιστημών της αγωγής. Αν και η ανάλυσή μας δεν είναι εξαντλητική, προσφέρει μια μάλλον πλήρη εικόνα της λειτουργίας και των πραγματολογικών δεδομένων των (δημόσιων κυρίως) Σχολικών Βιβλιοθηκών, ιδίως όσον αφορά στον ελλαδικό χώρο.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.