Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-03-2020 19:08
Υπέρ Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Γρήγορο
Κατά
Ένα πολύ όμορφο και καλογραμμένο μυθιστόρημα που μεταφέρει τον αναγνώστη στα τέλη του 19ου αιώνα στη Βιέννη, στο σαλόνι και στην καθημερινή ζωή του Σίγκμουντ Φρόιντ. Γεμάτο δυνατά συναισθήματα και ανατροπές στην πορεία της ζωής των πρωταγωνιστών, με καταπληκτική σκιαγράφηση χαρακτήρων και πασπαλισμένο με τις θεωρίες του Φρόιντ που άλλαξαν για πάντα τον κόσμο της ψυχολογίας.
Ο Σίγκμουντ Φρόιντ (1856-1939) ήταν Αυστριακός ψυχίατρος και υπήρξε ο θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας. Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Εβραϊκής καταγωγής, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Γερμανία στο χείλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Παντρεύτηκε τη Μάρθα Μπέρναϋς, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά κι αφοσιώθηκε στη θεραπεία των άρρωστων ψυχικά ανθρώπων μέσω της ψυχανάλυσης («Αν μου μιλήσει θα νιώσει καλύτερα!»).
Το βιβλίο λοιπόν πραγματεύεται την περίοδο της ζωής του Φρόυντ από το 1895 έως το 1898, οπότε και η αδερφή της συζύγου του, Μίνα Μπέρναϋς, διωγμένη από την τελευταία της δουλειά ως συνοδός κυριών, έρχεται στο σπίτι τους για να βοηθήσει στο μεγάλωμα των παιδιών. Η Μίνα είναι μορφωμένη, φιλέρευνη, σκεπτικίστρια, έχει διαμορφώσει τις απόψεις της και τον χαρακτήρα της και δε συγκρίνεται με τις ταπεινές, υπάκουες συζύγους και νοικοκυρές της εποχής. Είναι η εποχή που ο Φρόιντ εργάζεται πάνω στη θεωρία του και περιτριγυρίζεται από κόλακες και πολέμιους. Με τη Μίνα ξεκινάει μια σχέση φιλική που σύντομα γίνεται ερωτική. Η Μίνα έρχεται σε δύσκολη θέση, συγκρούεται με τον εσωτερικό της κόσμο, αγωνίζεται να αγνοήσει αυτό το πάθος νιώθοντας ντροπή γι’ αυτό που κάνει στην αδερφή της, σκέφτεται, ξανασκέφτεται. Όταν τα παρατάει και ταξιδεύει στη Φρανκφούρτη για να βρει δουλειά ο Φρόιντ δεν την αφήνει σε ησυχία. Μήπως όμως όλα αυτά είναι κάτι εφήμερο και ο Φρόιντ γοητεύεται από όποια του δίνει λίγη παραπάνω σημασία; Και η δυστυχισμένη Μάρθα που παλεύει να αναθρέψει έξι παιδιά που της αρρωσταίνουν συνέχεια, που τσακώνονται μεταξύ τους, που δεν είναι ούτε στιγμή ήσυχα, πότε και πώς να βρει χρόνο και σκέψη για να συζητήσει με τον άντρα της για τις θεωρίες του;
Το κείμενο είναι καλογραμμένο, βατό, στηρίζεται σε επιστολές που βρέθηκαν και αποδεικνύουν την ερωτική σχέση αυτών των δύο ανθρώπων και περιέχει δείγματα της νοοτροπίας του μεγάλου αυτού ψυχολόγου γραμμένα απλά και χωρίς φιοριτούρες. Η ερωτική ιστορία θα σας συναρπάσει με τις αναπάντεχες εξελίξεις της, το ιστορικό υπόβαθρο δίνει εξαιρετική αληθοφάνεια (μέχρι και η υπόθεση Ντρέυφους αναφέρεται κάπου) και η δουλειά των συγγραφέων πάνω στο κείμενό τους είναι υποδειγματική. Μου άρεσε ιδιαίτερα η σχέση της Μίνα και της Μάρθα: η Μίνα είναι ο θύτης και η Μάρθα το θύμα ή το αντίστροφο; Πώς μπορεί η Μάρθα να αγνοεί πράγματα που γίνονται κάτω από τη μύτη της και να καταφεύγει στο ναρκωτικό λάβδανο; Πόσο βαθιά πάει ο συνεκτικός δεσμός των δύο αδελφών και τι θα νικήσει στο τέλος, η αγάπη ή η υποχρέωση; Εξίσου καλογραμμένη βρήκα και τη μεταμόρφωση της Μίνα από απλή συντροφιά του Φρόιντ σε ερωμένη του και μετά από ό,τι συνέβη μεταξύ τους μετατρέπεται σε διεκδικητική σύντροφο! Ο επίλογος στο Λονδίνο του 1941 λύνει πολλές απορίες! Ένα βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;
Ναι
/
Όχι