Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης, "πατέρας" της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα, στο έργο αυτό παραδίδει 1.013 αφηγήσεις της ελληνικής παράδοσης, διασώζοντας έτσι πλούσιο υλικό πολύτιμης κληρονομιάς παραδοσιακές αφηγήσεις οι οποίες εντέλει δίνουν μια γλαφυρή εικόνα για τη ζωή, τους μύθους, τους θρύλους και τις δεισιδαιμονίες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.
Στον δεύτερο τόμο παρουσιάζονται 454 παραδόσεις, που ξεκινούν με χαμοδράκια, δαίμονες, καλικάντζαρους και ποικίλα τελώνια και παγανά σαν τους ανασκελάδες· συναρπάζουν παρουσιάζοντας νεράιδες και νέραϊδους, λάμιες, στρίγκλες και μάγισσες· αναφέρονται στον διάβολο αλλά και στις μοίρες· ψάχνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: "πώς σκορπίσανε τα ψέματα" και "γιατί τα σκυλιά κυνηγάνε τις γάτες και οι γάτες τους ποντικούς"· δεν παραλείπουν, τέλος, να ασχοληθούν με το υπαρξιακό φορτίο του θανάτου μιλώντας για τους νεκρούς και τις ψυχές, τα φαντάσματα και τους βρικόλακες, τον Κάτω Κόσμο και τον Χάρο. Και δίνουν στον αναγνώστη μια πλούσια γεύση από την Ελλάδα του 19ου αιώνα, την Ελλάδα-τόπο του παραμυθιού.
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.