Στον περίφημο λόγο του σε φοιτητικό ακροατήριο στο Αμβούργο το 1953, ο Τόμας Μαν καλούσε τους Γερμανούς να μην επιδιώξουν ξανά τη δημιουργία μιας "γερμανικής Ευρώπης". Τώρα, όμως, ως αποτέλεσμα της κρίσης του ευρώ, φαίνεται να έχουμε οδηγηθεί ακριβώς εκεί: η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης είναι σήμερα σε θέση να επιβάλλει τους όρους της ώστε να μπορούν οι αδύναμες χώρες του ευρώ να συνεχίσουν να δανείζονται, σε τέτοιο βαθμό που η δημοκρατική αυτονομία των κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας -και τελικά και της ίδιας της Γερμανίας- γκρεμίζεται.
Ποιες είναι οι συνέπειες των αμφιλεγόμενων σκληρών μέτρων που επιβάλλει η Γερμανία για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης; Πώς μπορεί να επιλυθεί η διαμάχη ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της Ευρώπης και στους υποστηρικτές των παραδοσιακών μοντέλων εθνικής κυριαρχίας; Και πώς μπορούν να συγκεραστούν οι κανόνες διαχείρισης της κρίσης με τις αρχές της δημοκρατίας σε μια Ευρώπη της οποίας η σταθερότητα είναι σε κίνδυνο;
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.