Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ του βιβλίου στο «Βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ».
Υπηρεσίες ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής
Βιβλίο Ιατρική τεχνολογία >> Τηλεϊατρική >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Γκορτζής, Ελευθέριος Γ. ()
Εκδότης: Γκορτζής Ελευθέριος
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-93-4515-6 Γκορτζής Ελευθέριος 2012
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 278
Είναι γενικά παραδεκτό ότι η ιατρική πληροφορική (medical informatics) και η τηλεϊατρική (telemedicine) αποτελούν πλέον αναπόσπαστο πυρήνα της κλινικής ιατρικής, ενώ η πρωταρχική τους σημασία και σπουδαιότητα καθίσταται προφανής, αν λάβουμε υπόψη μας το αυτονόητο αξίωμα "ότι τα θεραπευτικά αποτελέσματα βελτιστοποιούνται όταν ολοκληρώνονται τα διαγνωστικά δεδομένα και οι υπηρεσίες".
Πιθανώς, στη σύγχρονη κλινική ιατρική δεν υφίσταται πλέον σπουδαιότερο και βασικότερο πεδίο από εκείνο της ολοκλήρωσης και της βελτιστοποίησης των διαγνωστικών και επεμβατικών διαδικασιών.
Κατά τη διαγνωστική διαδικασία, ο κλινικός ιατρός καλείται να λάβει αποφάσεις ακολουθώντας μία μη αναλυτική προσέγγιση σύνθεσης των διαγνωστικών δεδομένων, η οποία καλείται "ευρετική", μιας και τα δεδομένα εξετάζονται "ολιστικά", θεωρώντας ότι αυτά έχουν μια σύνθετη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, η οποία καθορίζει και την τελική διάγνωση. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαγνωστική διαδικασία συντελείται σε συνθήκες αβεβαιότητας (μεγάλης ή μικρής) ανάλογα με την εμπειρία του εκάστοτε κλινικού. Η αβεβαιότητα αυτή στις μέρες μας είναι δυνατόν να ελαχιστοποιηθεί με την ανάπτυξη τεχνολογικών υποστη-ρικτικών υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής είναι μία νέα τομή στην υποστήριξη της σύγχρονης κλινικής ιατρικής, αφού είναι δυνατόν να συνδυάσουν την ιατρική γνώση, που έχει αποκτηθεί κατά την πάροδο των χρόνων, και τις σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορίας. Η σχεδί¬αση και υλοποίηση των υπηρεσιών αυτών αποτελεί μία απο τις κύριες περιοχές ενδιαφέροντος αυτής της έκδοσης, καθώς απαιτεί τεχνογνωσία και συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων της σύγχρονης ιατρικής και των τεχνολογιών της πληροφορίας.
Η κάλυψη του σχετικού κενού στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς και η αναγκαιότητα διερεύνησης του επιστημονικού προβληματισμού και, κατ’ ακολουθία, η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης αποτελεί βασική σκοπιμότητα αυτής της έκδοσης.
Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση διαπραγματεύεται με διεπιστημονική προσέγγιση τις συνιστώσες σχεδιασμού των υποστηρικτικών υπηρεσιών ιατρικής πληροφορικής και τηλεϊατρικής στην καθημερινή κλινική πράξη, λαμβάνοντας υπόψη ένα μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών. Παράλληλα, επιχειρεί να υπερβεί τον περιορισμένο κύκλο των ειδικών και να συμβάλει στη διάχυση της τεχνογνωσίας όσον αφορά στην υποστήριξη των κλινικών διαδικασιών, στα συστήματα καθώς και στις μεθοδολογίες διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας.
Με γνώμονα τους προαναφερόμενους στόχους, η έκδοση αυτή δομείται ως εξής:
- Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται θεωρητικές διευκρινήσεις σχετικά με την πληροφορία, ενώ παράλληλα αναλύεται διεξοδικά η φύση της στον τομέα της ιατρικής.
- Στο δεύτερο μέρος αναλύονται ζητήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις των σύγχρονων κλινικών διαδικασιών, όσον αφορά στη διασύνδεση των ιατρικών κόμβων, στις τεχνολογίες επικοινωνίας, στη δομή τους καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση της ιατρικής πληροφορίας.
- Στο τρίτο μέρος αναλύονται οι απαιτήσεις για τη βελτιστοποίηση των ολοκλη- ρομένων υποστηρικτικών υπηρεσιών.
- Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος αναλύονται γενικές αρχές και μέθοδοι διαδικτυακής διαμοίρασης της ιατρικής πληροφορίας καθώς και η δομή των αντίστοιχων υπηρεσιών υποστήριξης των κλινικών διαδικασιών πραγματικού χρόνου, ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά τα δομικά χαρακτηριστικά ορισμένων τηλεϊατρικών υπηρεσιών και παράλληλα αποσαφηνίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη διατήρηση του ιατρικού απορρήτου.

H παρούσα έκδοση μπορεί να αποτελέσει τη θεωρητική βάση για την ανάπτυξη εξειδικευμένων μοντέλων, όπου οι εμπλεκόμενοι είναι δυνατόν να συνεισφέρουν πόρους με σκοπό τη διάρθρωση ενός διαδικτυακού κλινικού πλέγματος παροχής συνεργατικών υπηρεσιών. Τέτοια συνεργατικά μοντέλα αναμένεται να συμβάλουν σταδιακά στη διαμοίραση χρήσιμης ιατρικής γνώσης, στην επίλυση εξειδικευμένων ιατρικών προβλημάτων και στην προώθηση της έρευνας και της κλινικής πράξης.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα