Πρακτικά συνεδρίου με θέμα τον Νικόλαο Γ. Πολίτη και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Ν. Γ. Πολίτης (1852-1921) υπήρξε ο ιδρυτής του Λαογραφικού Αρχείου (1918, σήμερα Κέντρο Λαογραφίας). Στα 44 κείμενα των δύο τόμων των πρακτικών οι συγγραφείς των οποίων είναι ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές και πανεπιστημιακοί εξετάζεται η επιστημονική σκέψη, η κοινωνική και πολιτική δράση του Ν. Γ. Πολίτη που τον οδήγησε σε ώριμη ηλικία στη ίδρυση του Λαογραφικού Αρχείου με στόχο την συστηματική συλλογή και επιστημονική μελέτη της λαογραφικής ύλης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - Άννα Αγγελοπούλου, "Το ελληνικό παραμύθι και ο διεθνής Κατάλογος. Επεξεργασία του ανέκδοτου αρχείου Γ. Α. Μέγα". Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, "Η συγκριτική εθνολογική μέθοδος στη Λαογραφία ή ο Νικόλαος Πολίτης μεταξύ εθνισμού και ανθρωπισμού" - Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, "Οι "γνωμοδοτήσεις" του Ν. Γ. Πολίτη περί μετονομασίας συνοικισμών και κοινοτήτων" - N. J. Allen, "Hesiod\'s Theogony in the light of Indo-European comparativism and the Mahabharata" - Μαρία Γ. Ανδρουλάκη, "Το Κέντρο Λαογραφίας και η Εθνική Μουσική Συλλογή. Παλαιοί και σύγχρονοι προσανατολισμοί της μουσικής έρευνας" - Ευάγγελος Γ. Αυδίκος, "Ν. Γ. Πολίτης: το ταξίδι ενός "τρελοβάπορου" στη σκέψη των επιγόνων του" - Eusebi Ayensa, "Νικόλαος Γ. Πολίτης και Antoni Rubiο i Lluch: ιστορία μιας φιλίας" - Δικαίος Β. Βαγιακάκος, "Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης πρώτος εκδότης το 1866 του μανιάτικου μοιρολογίου του δικιωμού της Ληγορούς" - Γιώργος Βοζίκας, "Λαογραφική έρευνα και εκπαίδευση: Η αλληλογραφία του Ν. Γ. Πολίτη με τον Ν. Ι. Λάσκαρη" - Ελευθερία Γιακουμάκη, "Η συμβολή του Ν. Γ. Πολίτη στη μελέτη των νεοελληνικών διαλέκτων" - Δέσποινα Δαμιανού, "Ο Σπυρίδων Εμμ. Στάθης και η λαογραφική έρευνα στα Κύθηρα" - Στέφανος Δ. Ήμελλος, "Ο θεωρητικoς Ν. Γ. Πολίτης" - Ρέα Κακάμπουρα-Τίλη, "Ο Ν. Γ. Πολίτης και οι εκπαιδευτικοί ως συλλογείς λαογραφικού υλικού" - Μαρία Καλιαμπού, "Άγνωστο αρχειακό υλικό παραμυθιών του Ν. Γ. Πολίτη" - Παναγιώτης Ιω. Καμηλάκης, "Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης και η συμβολή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896" - Ευάγγελος Καραμανές, "Προσεγγίσεις του υλικού βίου κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου: το Λαογραφικό Αρχείο" - Δημήτριος Καραμπερόπουλος, "Νικολάου Γ. Πολίτη, "Η νεότης του Ρήγα", 1885" - Δημήτρης Θ. Κατσαρής, "Ο "άθεος" Νικόλαος Γ. Πολίτης" - Εμμανουήλ Κριαράς, "Γράμματα του Γ. Ψυχάρη στον Νικόλαο Πολίτη, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα. Το περιεχόμενο, ο χαρακτήρας και η σημασία τους" - Άννα Λυδάκη, "Ονειρομαντεία. Η ιστορική - συγκριτική μέθοδος ερμηνείας στο έργο του Ν. Γ. Πολίτη και ένα παράδειγμα" - Διονύσης Γ. Μαυρόγιαννης, "Ο παροιμιακός λόγος στο έργο του Νικολάου Γ. Πολίτου" - Μ. Γ. Μερακλής, "Προς τις πηγές: Ν. Γ. Πολίτης,"Περί του εθνικού έπους των νεωτέρων Ελλήνων"" - Κωνσταντίνα Μπάδα, "Ο Ν. Γ. Πολίτης και η σχέση του με τον θεσμό του λαογραφικού μουσείου" - Θεόδωρος Νημάς, "Ο Νικόλαος Πολίτης και το δημοτικό τραγούδι στα σχολικά βιβλία Μέσης Εκπαιδεύσεως από την καθιέρωση του μαθήματος των" Νέων Ελληνικών (1884) έως σήμερα" - Βασίλης Νιτσιάκος, "Η κριτική του Στ. Κυριακίδη στον ορισμό της Λαογραφίας του Ν. Πολίτη υπό το φως των σύγχρονων θεωρητικών εξελίξεων" - Ευαγγελή Αρ. Ντάτση, "Διαφωτισμός και εξελικτισμός: Oι θεωρητικές και ιδεολογικές συντεταγμένες του Νικόλαου Πολίτη".
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.