Ο χαρακτηρισμός της εποχής μας όπως λ.χ. εποχή της γνώσης και της πληροφορίας είναι βέβαια δικαιολογημένος. Και τούτο γιατί ο "βομβαρδισμός" από γνώσεις και πληροφορίες είναι ανελέητος. Ο ρυθμός με τον οποίο η νέα γνώση παράγεται σε πολλές επιστήμες είναι πρωτόγνωρος. Ένα νέο γνωστικό τοπίο μορφοποιείται, ένα τοπίο στο οποίο το σχολείο πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς.
Σ\' αυτή τη νέα κατάσταση οι μαθητές μας γίνονται πολλές φορές δέκτες ετερόκλητων και ποικίλων γνωστικών πληροφοριών που "εισβάλλουν" στο σχολείο χωρίς το παιδαγωγικό εισιτήριο, δημιουργώντας "θόρυβο" και αποδυνάμωση του σχολικού παιδαγωγικού περιβάλλοντος. Οι ποικίλες παραπλανητικές σειρήνες ηχούν, επίσης, ακατάπαυστα έξω από το σχολείο, "παραμορφώνοντας" τα μηνύματά του.
Από την άλλη πλευρά η εξωσχολική αυτή πληροφορία και γνώση, που είναι από τη φύση της αποσπασματική κυρίως, προσθέτει περισσότερη σύγχυση στην προσπάθεια του μαθητή να δομήσει το δικό του υγιές κοσμοείδωλο, να αναπτύξει την προσωπικότητά του, να προσεγγίσει τους στόχους του. Γι\' αυτό οι γνώσεις κατακερματισμένες δε συνιστούν γνώση. Η γνώση είναι μία πολύπλευρη κατάκτηση η οποία απαιτεί συγκεκριμένη παιδαγωγική διαδικασία για να δομηθεί σωστά. Και η διαδικασία αυτή βασίζεται εν πολλοίς στη σφαιρική και διαθεματική προσέγγιση του κάθε γνωστικού αντικειμένου.
Μέσα σ\' αυτά τα πλαίσια το Π.Ι. έχει εισαγάγει σε πιλοτικό επίπεδο, την "ευέλικτη ζώνη διαθεματικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων". Το ανά χείρας πολυθεματικό βιβλίο-φάκελος με τίτλο" Βλέπω το σημερινό κόσμο" συμβάλλει στη λειτουργία της ευέλικτης ζώνης, η οποία εντάσσεται αρμονικά στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών που επεξεργάζεται το Π.Ι. Το βιβλίο αυτό, το οποίο περιέχει ποικιλία θεμάτων επίκαιρων ή διαχρονικού ενδιαφέροντος, έχει συγγραφεί από καταξιωμένες στο χώρο τους προσωπικότητες, που έχουν αναπτύξει το θέμα, το οποίο το Π. Ι. τους ζήτησε, για μαθητές καταθέτοντας απλά και έγκυρα την άποψή τους.
Όπως είναι κατανοητό τα θέματα αυτά δεν προσεγγίζονται όλα εύκολα μέσα από την τυπική διδασκαλία. Γι\' αυτό έχουν εισαχθεί στην ευέλικτη ζώνη για την οποία έχουν εκπονηθεί από το Π. Ι. ειδικές οδηγίες. Τα κείμενα του εν λόγω πονήματος συνοδεύονται από βιβλίο με ποικίλες δημιουργικές - διαθεματικές δραστηριότητες, που υποστηρίζουν αποτελεσματικά την έννοια της δημιουργικότητας και της διαθεματικότητας. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες υπηρετούν τη βασική συλλογιστική, σύμφωνα με την οποία ο εκπαιδευτικός και ο μαθητής γίνονται "συνερευνητές" για τη γνώση, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Το πολυθεματικό βιβλίο-φάκελος (με τις δραστηριότητες που το συνοδεύουν) έχει συγγραφεί για μαθητές της ΣΤ\' Δημοτικού. Θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί και από μαθητές μικρότερων τάξεων (Ε\', Δ\' Δημοτικού). Μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην καλύτερη σύνδεση του σχολείου με τον κοινωνικό του περίγυρο και να ενθαρρύνει ιδιαίτερα τη συμμετοχή των γονέων στις δράσεις του σχολείου.
(από τον πρόλογο του Σταμάτη Ν. Αλαχιώτη, πρόεδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου)
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Η σύνδεση με το λογαριασμό σας στο Facebook είναι ασφαλής. Θα σας ζητηθεί να εξουσιοδοτήσετε το Bookia. Η εξουσιοδότηση που θα δώσετε στο Bookia θα χρησιμοποιηθεί μόνον για την παροχή των υπηρεσιών προσωπικά σε εσάς και πάντα με τη δική σας άδεια.